Hataylı mandalina üreticisi: Üretici bitti, artık kökten keseceğiz

Hatay Mandalina Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Karşı Karşıya!

Hataylı mandalina üreticileri, satışlardan memnun olmadıklarını dile getirdi. Üretici Kemal Sökmen, “Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Gübrelerde şu an kilosu 11- 12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz” dedi. Başka bir üreticisi ise “Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil, zarar. Para yok, nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde mandalina üreticisi satışlardan memnun olmadığını ifade etti. Üretici Kemal Sökmen, şunları söyledi:

“Üreticiyim, bu sene fiyatlar arttı ama geçen seneki durum bizi bayağı bir eksiye götürdü, geriye attı. Geçen sene normalde 200 ton tutan meyve, bahçe bu sene 20-30 ton, yeri geldi 15 ton tuttu. Gübre mazot desteği çok bir düşük şekilde gidiyor. On dönümlük bahçeye üç torba gübre veriyor, şeker gübresi desteği. Mazotta yine herhalde 15-20 litre mazot desteği veriyor. Zaten bu iki günlük iş içerisinde bitiyor bu. Fiyatlar şu an 15-16 lira arasında gidiyor, tabii ki üreticiden. İç piyasa bu fiyatları eritemez de artık ihracatta nasıl olacak bilmiyorum. Şu an ihracatta biraz sıkıntı var. Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Geçen sene 450 liraydı, bu sene ne olur bilmiyorum. Gübrelerde şu an kilosu 11-12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz.”

“İnsanlar tropikal meyveye dönüyor”

“Narenciye bitiyor. İnsanlar tropikal meyveye dönüyor; avokado, mango, muz üzerine. Çünkü o ihracatta daha iyi, iç piyasada da eritebiliyorlar ve daha da yüksek fiyatlarda. Yani her yer narenciye oldu. Bunun önüne de geçmediler bir şekilde.”

“Satışlar iyi değil, zarar”

Bir başka üretici ise “Piyasa bozuk. Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil zarar. Para yok nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek? Tonajı eksik, tonaj eksik var, 100 tondu, 20-30 ton arası, düşük. Üretici kökünden sökecek, ne yapacak?” ifadelerini kullandı. (ANKA)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme planına Avrupa’da 6 ülke tepki gösterdi

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanlarından ortak açıklama: “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi’nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Enerji arz güvenliğinin sağlanması hemen her devlet için bir beka meselesi haline dönüşmüştür” açıklamasında bulundu.

Bakanlık İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3,7 milyon TL ceza kesti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Tire ilçesinde açık alanda vahşi depolama yaptığı belirlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 3 milyon 739 bin 452 TL idari para cezası uyguladı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

Matviyenko: Batı’nın üst düzey devlet yetkililerinin Moskova’ya gelmesini engellemek için sahada çalıştığını biliyoruz

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, : Batı’nın üst düzey devlet yetkililerinin Moskova’ya gelmesini engellemek için sahada çalıştığını açıkladı.

Friedrich Merz Almanya’nın yeni Şansölyesi seçildi

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir