Hataylı mandalina üreticisi: Üretici bitti, artık kökten keseceğiz

Hatay Mandalina Üreticileri Fiyat Sorunlarıyla Karşı Karşıya!

Hataylı mandalina üreticileri, satışlardan memnun olmadıklarını dile getirdi. Üretici Kemal Sökmen, “Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Gübrelerde şu an kilosu 11- 12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz” dedi. Başka bir üreticisi ise “Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil, zarar. Para yok, nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek?” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde mandalina üreticisi satışlardan memnun olmadığını ifade etti. Üretici Kemal Sökmen, şunları söyledi:

“Üreticiyim, bu sene fiyatlar arttı ama geçen seneki durum bizi bayağı bir eksiye götürdü, geriye attı. Geçen sene normalde 200 ton tutan meyve, bahçe bu sene 20-30 ton, yeri geldi 15 ton tuttu. Gübre mazot desteği çok bir düşük şekilde gidiyor. On dönümlük bahçeye üç torba gübre veriyor, şeker gübresi desteği. Mazotta yine herhalde 15-20 litre mazot desteği veriyor. Zaten bu iki günlük iş içerisinde bitiyor bu. Fiyatlar şu an 15-16 lira arasında gidiyor, tabii ki üreticiden. İç piyasa bu fiyatları eritemez de artık ihracatta nasıl olacak bilmiyorum. Şu an ihracatta biraz sıkıntı var. Fiyat olarak bizi 20 liranın altında kurtarmaz. İşçilik için de yevmiye usulü olduğunda bin 200 lira. Zaten su parası saatlik 450 lira. Geçen sene 450 liraydı, bu sene ne olur bilmiyorum. Gübrelerde şu an kilosu 11-12 lira. Üreticinin sonu artık kökten keseceğiz.”

“İnsanlar tropikal meyveye dönüyor”

“Narenciye bitiyor. İnsanlar tropikal meyveye dönüyor; avokado, mango, muz üzerine. Çünkü o ihracatta daha iyi, iç piyasada da eritebiliyorlar ve daha da yüksek fiyatlarda. Yani her yer narenciye oldu. Bunun önüne de geçmediler bir şekilde.”

“Satışlar iyi değil, zarar”

Bir başka üretici ise “Piyasa bozuk. Bahçede 15-16 lira. Satışlar iyi değil zarar. Para yok nereden yesin? Para olmayınca nereden yiyecek? Tonajı eksik, tonaj eksik var, 100 tondu, 20-30 ton arası, düşük. Üretici kökünden sökecek, ne yapacak?” ifadelerini kullandı. (ANKA)


“Marmara Denizi’ni kurtarmak için 1 milyar dolar gerekiyor” – Prof. Dr. Bayram Öztürk anlatıyor

Related Posts

Ödemiş Belediye Başkanı 2 gün arayla aynı bölgede video çekti: Felaketin boyutlarını gözler önüne serdi

İzmir’in Ödemiş ilçesinde 2 Temmuz’da başlayan orman yangını, 3 gün süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Ödemiş Belediye Başkanı Mustafa Turan, iki gün önce video kaydı yaptığı aynı noktada yeniden açıklama yaparak bölgenin tamamen yandığını duyurdu.

Rusya çocuksuzluğu yasaklamayı düşünüyor

Rusya’da doğum oranı son yirmi yıldır istikrarlı şekilde düşüyor. Ukrayna savaşı ise milyonlarca genç erkeği öldürdü, yaraladı ya da ülke dışına itti. Kremlin bu gidişatı “felaket” olarak tanımlarken, Duma’da görüşülen yeni yasa tasarısı “çocuksuz …

Gözaltına alınan Tutdere’nin ‘Menzil’ sözleri gündem oldu

CHP’li belediyelere yönelik bu sabah düzenlenen operasyonlarda Antalya, Adana ve Adıyaman büyükşehir belediye başkanları gözaltına alındı. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin Menzil tarikatına yönelik geçmişte yaptığı açıklamalar gündem oldu.

Halkın özgür haber alma hakkına engel

RTÜK’ün ekran karartma cezasına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararı iptal edildi. Salı gününden sonra doğru bilgiye ulaşmak için SÖZCÜ TV’yi açan siyah ekran görecek.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Orman yangınlarında 10 tutuklama

İçişleri Bakanı Yerlikaya, son bir haftada 12 ilde meydana gelen yangınlarla ilgili şu ana kadar 44 şüphelinin gözaltına alındığını; bunlardan 10’unun tutuklandığını 6’sının da adli kontrolle serbest bırakıldığını duyurdu.

Türkiye’ye inecekti: ‘Acil’ koduyla geri döndü

İngiltere’nin Liverpool kentinden Bodrum’a gitmek üzere havalanan easyJet uçağı, kalkıştan kısa süre sonra ‘acil durum kodu’ vererek geri döndü.