Ankara’da gündem Yargıtay kararı

Ceza Dairesi’nin, anayasal yetkilerini aşmak ve kendilerini tehdit etmekle suçladığı AYM üyeleri sessizliklerini korurken, siyasilerden açıklamalar geldi.

‘Sorunu hukuk çözer’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Meclise yönelik darbe yapıldığı şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir. Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür” dedi.

‘Karar bir turnusol’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise “Yargıtay’ın AYM ihlal kararına uymama kararı gerekçeleriyle doğrudur. Suç duyurusu meselesi ise Milli Yargıya karşı saldırıların çok büyük bir birikim oluşturması sebebiyle reaksiyoner bir tavırdır. Yargıtay’ın kararı ayrıca turnusoldur, kim Milli Yargıdan yana kim değil belli olur” ifadelerini kullandı. Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, dün olağanüstü toplandı. Ankara Barosu da 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

10 üye şartı soruşturmayı kilitliyor

AYM, Atalay hakkında ihlal kararını dokuza altı oy çokluğu ile almıştı. İlgili kanuna göre, AYM başkan ve üyeleri hakkında soruşturma açılması AYM Genel Kurulu’nun kararına bağlı. Hakkında işlem yapılan üye de görüşmeye katılamıyor. Kanunda Genel Kurul’un en az 10 üyenin katılımıyla toplanabileceği belirtildiğinden, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldığı dokuz üye katılamayacağı için Genel Kurul’un nasıl toplanacağı tartışma konusu.

CHP’li vekiller TBMM Genel Kurulu kapandıktan sonra oturma eylemine devam etti. Milletvekillerine destek veren Özel, “Eylemi kesintisiz olarak ikinci bir karara kadar sürdüreceğiz” dedi.

‘Adalet Nöbeti’ eylemi başladı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u arayarak Meclis Danışma Kurulu’nu toplamasını talep etti. Ancak Kurtulmuş’tan toplanma çağrısı gelmemesi üzerine Özel, TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeyerek ‘adalet nöbeti’ eylemi yapacaklarını açıkladı. Öte yandan CHP’de bazı milletvekillerinin Atalay’ın milletvekili olduğu TİP’e Meclis’te grup kurdurabilmek için 17 milletvekili verme önerisini dillendirdiği öğrenildi.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu başkanlığındaki İYİ Partililer ise dün ellerinde anayasa kitapçığı ile Yargıtay binasına yürüdü. Kitapçığı, binadaki güvenlik görevlilerine teslim eden Zorlu, bugün Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, Yargıtay 3.Ceza Dairesi’ne sert eleştiriler yöneltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx