Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel kategorisine yer alan “Kanun Hükmü” filmi, belgeseldeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla festivalden çıkarıldı.
60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri ortak bir açıklama yaptı.
Açıklamada Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak,Özcan Alper, Mehmet Günsür, Ali Aga, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergülü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakçı, Anna Maria Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine ve Ahmet Gürata’nın imzası yer aldı.
JÜRİ ÜYELERİ: MESLEKTAŞIMIZLA YAN YANA DURUYORUZ
Jüri üyeleri yönetmen Nejla Demirci’yle dayanışma içerisinde olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık.
Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film estivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz.
Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevimizi, ‘Kanun Hükmü’ filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.”
Filmin yönetmeni Nejla Demirci, festival yönetiminin filmi seçkiden çıkarma gerekçesine itiraz ederek, “İlk başta festival yönetiminin şaka yaptığını düşündüm. Filmimizi Amsterdam’da, Almanya’da gösterdik. İddia ettikleri durum yok, doktor Yasemin Demirci işine iade edildi. Bununla ilgili AYM’nin resmi sayfasında yayınlanmış karar var. Bunun üzerine filmimizi festivale gönderdik fakat seçkiden çıkardılar” dedi.
‘JÜRİ ÜYELERİNİN DAYANIŞMASI ÇOK GÜZEL’
Demirci, jüri üyelerinin yayınladığı açıklamayla ilgili olarak şunları söyledi:
“Jüri üyelerinin dayanışması çok güzel. Dünden beri bütün KHK platformları bu mesele üzerine çalışıyor. Belgesel sinemacılar, TTB açıklama yaptı. Şu an kendimi güçlü hissediyorum. Yalnız değilim. Festival bir kültür ortamı ve gereğini yapmalı. Bu coğrafyada üretilmiş filmleri halkla buluşturmalı.
Popülist siyasetin yükseldiği bir ortamda kültür dünyasını yönetmek kolay değil. Sanatın kendini ifade etme özgürlüğünü istiyorsak antidemokratik davranışa tepki göstermeliyiz. Yaşananlar tek bir filmi etkilemiyor. Topyekün mücadele etmeliyiz. Toplumun gerçeği bilmeye ihtiyacı var. Belgesel filmler, bir festivalin figüranı olmamalı. Bugün yalnız olmadığımı, sanat disiplinlerinin nasıl bir araya geldiğini ve nasıl bir dayanışma duygusu içerisinde hareket ettiklerini gördüm. Filme sahip çıkmaları çok mutlu etti.”
Konuyla ilgili olarak aradığımız Antalya Uluslararası Film Festivali yönetimi geri dönüş yapmadı.
Ne olmuştu?
Yazılı açıklama yapan Antalya Altın Portakal Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Ulusal Belgesel Film Yarışması bölümüne seçilen “Kanun Hükmü” filminde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptadıklarını ileri sürdü.
Yargı süreci bitene kadar filmin festivalden çıkarıldığı duyuran Boyacıoğlu, “Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir” ifadelerini kullandı.