Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, hareketsiz yaşam tarzının demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

404 gönüllü bireyin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, haftalık önerilen egzersiz süresini karşılayan bireylerde bile gün içinde uzun süre oturmanın beyin hacminde küçülmeye ve bilişsel gerilemeye yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle Alzheimer hastalığında etkilenen hipokampus bölgesinde incelme gözlemlendi.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak sadece egzersiz yapmakla sınırlı değil, günlük oturma süresini azaltmak da önemli” diyor.

Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı bulunan bireylerde ise oturma süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu belirlendi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, egzersizin önemini azaltmadığını, fiziksel aktivitenin vücut ve zihin sağlığına pozitif katkı sağladığını belirtiyor. Ancak, masa başında uzun süre oturan veya hareketsiz yaşam süren bireylerin oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Yayınlanan çalışma, Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alıyor.

Related Posts

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.