Uzun süre oturmak beyninizi küçültüyor olabilir

50 yaş ve üzerindeki bireylerin oturma süreleri ile beyin sağlığı arasındaki ilişkiyi inceleyen Vanderbilt Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi’nden bilim insanları, hareketsiz yaşam tarzının demans türleriyle ilişkilendirilebileceğini belirtiyor.

404 gönüllü bireyin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, haftalık önerilen egzersiz süresini karşılayan bireylerde bile gün içinde uzun süre oturmanın beyin hacminde küçülmeye ve bilişsel gerilemeye yol açabileceği ortaya çıktı. Özellikle Alzheimer hastalığında etkilenen hipokampus bölgesinde incelme gözlemlendi.

Nörolog Dr. Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak sadece egzersiz yapmakla sınırlı değil, günlük oturma süresini azaltmak da önemli” diyor.

Genetik olarak Alzheimer’a yatkınlığı bulunan bireylerde ise oturma süresi ile beyin sağlığı arasındaki ilişkinin daha güçlü olduğu belirlendi. Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Dr. Angela Jefferson, özellikle genetik risk taşıyan bireylerde gün içinde oturmaya sık sık ara verilmesinin beyin sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Uzmanlar, egzersizin önemini azaltmadığını, fiziksel aktivitenin vücut ve zihin sağlığına pozitif katkı sağladığını belirtiyor. Ancak, masa başında uzun süre oturan veya hareketsiz yaşam süren bireylerin oturma sürelerini azaltmaya yönelik adımlar atmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Yayınlanan çalışma, Alzheimer’s & Dementia dergisinde yer alıyor.

Related Posts

ABD’li doktor gençlik formülünü açıkladı! 15 yıl geriye götürüyor: ‘En kötü gıda uzak durun’

Kahvaltı, günün en önemli öğünü olarak kabul edilir ve sağlıklı bir yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Metabolizmayı harekete geçiren, enerji sağlayan ve kilo yönetimini destekleyen kahvaltı, doğru besinlerle hazırlandığında faydalar sunabilir. Dr. Eric Verdin, biyolojik yaşı 15 yıl geriye döndürdüğünü iddia ettiği kahvaltı modelini paylaştı.

Yaza hazırlık: Kilo vermede yapılan en büyük hatalar!

Yaz aylarına yaklaşırken hızlı kilo verme arayışına girenlere uzman uyarısı. Doç. Dr. Merve Bayram, çok düşük kalorili diyetlerin ve detoks uygulamalarının sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti ve sağlıklı kilo kaybı için dengeli beslenme ve yeterli fiziksel aktivitenin önemini vurguladı.

Her gece çorabını kokladı, akciğeri çöktü! İlk vaka değil: ‘Klozet yanında masum kalır’

Her gece işten gelince çorabını kokluyor, kirli sepetine öyle atıyordu. Bir gece ansızın başlayan öksürük krizleriyle geceyi acilde geçiren adam, akciğerlerinin iflas ettiğini öğrendi! Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, korkutucu gerçeği gözler önüne serdi.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.