Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

AKP’li Başkan’dan CHP’li gençlere ‘İmamoğlu’ tehdidi: ‘Bedeli olur, devletin gözü kulağı her yerde’

Kocaeli’nin Derince ilçesinde CHP’li gençler tarafından yapıştırılan “İmamoğlu her yerde” stickerları, AKP Derince İlçe Başkanı Mustafa Tırpan’ı kızdırdı. Tırpan, sosyal medya üzerinden gençleri açıkça tehdit ederek, ‘Kanunen bedeli olur’ dedi.

Sakarya’da acemi kasaplar hastanelere koştu

Sakarya’da bayramın ilk günü kurbanlarını kesmek isterken kendilerini yaralayanlar, hastanelik oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Bu hayırlı süreci herhangi bir yol kazasına mahal vermeden inşallah başarıya ulaştıracağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti teşkilatlarının bayramlaşma programı için yayımladığı video mesajında Türkiye Yüzyılı ve Terörsüz Türkiye vurgusu yaptı.

Yandaş medyanın ‘villa iddiası’ balonu da patladı! İBB yayımladı: İşte yalanlar ve gerçekler

Kamuoyuna yansıyan “İSKİ’den ödeme çıkarılarak villa alındı” iddiasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ ile İmamoğlu İnşaat arasında hiçbir doğrudan ihale ya da ticari ilişki bulunmadığını bildirdi.

Ankara’da bayram trafiği denetimleri sürüyor

Ankara’da polis ekiplerinin, Kurban Bayramı trafiğine ilişkin denetimleri sürüyor.

5 ilde siber dolandırıcılık operasyonu: 7 kişiye gözaltı

Zonguldak’ta siber dolandırıcılık suçlarına yönelik düzenlenen operasyonda, 7 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.