Resmi Gazete’de yayımlandı: İşte 2025 Yılı Yatırım Programı

“`html

2025 Yılı Yatırım Programı’na 1 Trilyon 444,4 Milyar Lira Ödenek Tahsis Edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla duyurulan 2025 Yılı Yatırım Programı, toplam 14.238 projeye yaklaşık 1 trilyon 444,4 milyar lira bütçe tahsisi gerçekleştirdi. Bu kapsamda çeşitli sektörlerdeki projeler hayata geçirilecek.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 2025 Yılı Yatırım Programı’nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, kamu yararına olan yatırımları detaylandırıyor. Program, merkezi yönetim bütçesi altında yer alan kuruluşlardan, kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT), özelleştirilmiş kurumlara ve sosyal güvenlik kuruluşlarına ait projeleri kapsamaktadır. Mahalli idarelerin yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine yer verildi.

2025 Yılı Yatırım Programı’nın hazırlık sürecinde, 12. Kalkınma Planında belirtilen temel politikalar ile 2025-2027 dönemi Orta Vadeli Programdaki politika ve bütçe büyüklükleri dikkate alındı.

Proje seçiminde aşırı dikkat ederek, 12. Kalkınma Planında öngörülen projelere, deprem riski nedeniyle öncelik taşıyan projelere ve toplumsal etkisi yüksek olan yatırım fırsatlarına odaklanıldı.

2025 Yılında 14.238 Proje Hayata Geçecek

YATIRIMLARA 1 TRİLYON 444,4 MİLYAR LİRA AYRILDI

2025 yılına ait Yatırım Programı çerçevesinde, kamu kurumları tarafından yürütülecek projelerin toplam ödeneği yaklaşık 10.599,5 milyar lira olup, bu projelere ayrılan toplam bütçe 1 trilyon 444,4 milyar lira olarak belirlenmiştir. Proje planlaması içerisinde 3 bin 783 ana proje olmak üzere toplam 14.238 projenin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

2024 yılı içerisinde tamamlanan 5.296 projeye ek olarak, 2025 Yılı Yatırım Programına 5.061 yeni proje eklendi. Bu projelerden 1.364’ü çok yıllık, 3.697’si ise bir yıl içinde tamamlanacak şekilde planlanmıştır.

Yatırım Programı düzeyinde öngörülen 1 trilyon 444,4 milyar liralık yatırımın %70,7’si merkezi yönetim kapsamındaki kuruluşlara, %28,1’i KİT ve özelleştirme kapsamında yer alan kurumlara, %1,2’si ise döner sermaye kuruluşları ve sosyal güvenlik kurumlarına uygun şekilde dağıtılacaktır.

Deprem Tedbirlerine Önemli Yatırımlar

Programda, deprem tedbirlerine yönelik olarak toplam 511 milyar lira değerinde projelere yer verilmiştir. Bu projelerden 2025 yılı için planlanan bütçenin yaklaşık %42’si sağlık alanına, %16,7’si konut inşaatlarına, %13,2’si ulaştırma ve haberleşme sektörüne ayrılacaktır. Ayrıca bu harcamaların yanı sıra, merkezi yönetim bütçesinden tahsis edilen toplam ödenek miktarı 584 milyar liraya ulaşmıştır.

Ulaştırma ve Eğitim Sektörlerine Önemli Kaynaklar

1 trilyon 444,4 milyar liralık yatırım bütçesinden en yüksek payı %30,5 ile ulaştırma ve haberleşme sektörleri almıştır. Özellikle demir yolu taşımacılığına yönelik, önemli projelere ayrılan bütçelerle hızlı tren hatları gibi büyük yatırımların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Ayrıca, eğitim sektörü yatırımları için %44,5 artışla 217,9 milyar lira ödenek tahsis edildiği bildirilmektedir.

Tarım ve Madencilik Alanında Ciddi Bütçeler

Tarım sektörüne %62,5 artışla 164,1 milyar lira ve madencilik sektörü için %40,3 artışla 148,8 milyar lira ödenek tahsis edilmektedir. Bu yatırımlar, tarımsal sulama ve doğal kaynakların işletilmesi için ciddi bir destek mekanizması sağlayacaktır.

Sağlık Yatırımları İçin 121,1 Milyar Lira

Sağlık alanına ayrılan bütçe, 121,1 milyar lira olup, 2025 yılında yürütülecek projeler ile hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına %52,9 oranda artışla 23,3 milyar lira tahsis edilerek, imalat sanayisinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yükseköğretimin kalitesinin yükseltilmesi için üniversitelere 2025 yılında %51 artış ile 53,5 milyar lira yatırım yapılacağı da duyurulmuştur. Bu yatırımlar, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra eğitim altyapısının güçlendirilmesini de içermektedir.

“`

Related Posts

İran medyasından çarpıcı iddia: Pezeşkiyan İsrail saldırısında yaralandı

İran medyası, İsrail’in 13 Haziran’da başlattığı saldırılarda İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Tahran’daki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı sırasında bacağından yaralandığını iddia etti.

Okulda arkadaşının boğazını sıktığı 10 yaşındaki Yusuf’tan acı haber

Okulda akranı tarafından boğazı sıkılan Yusuf, 45 gün sonra yaşam savaşını kaybetti. Yusuf’un ağabeyinin de 15 ay önce okulda çıkan kavga sonrası yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Raylara düşen kediyi kurtarmak için treni durdurdu, raylara indi

Bakırköy Marmaray durağında rayların üzerinde duran yavru kediyi fark eden makinist, seferi durdurdu. Raylara inerek kediyi kurtaran makinist, yolculardan alkış aldı. O anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Hindistan’da düşen uçakta yeni detaylar ortaya çıktı: Soruşturma pilotlara yoğunlaştı

Air India’nın 12 Haziran’daki ölümcül kazasına ilişkin soruşturmada, uçağın iki motoruna yakıt akışını sağlayan anahtarların kalkıştan hemen sonra kapatıldığı tespit edildi. İlk bulgular, Boeing 787 Dreamliner model uçakta teknik bir arıza olmadığını, odak noktasının pilotların eylemleri olduğunu ortaya koydu.

Terör örgütü PKK’nin silah bırakmasının ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan ilk açıklama: ‘Komisyonla ilgili çalışma bitmek üzere’

Terör örgütü PKK’nin silah bırakmaya başlamasının ardından Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’tan dikkat çeken bir mesaj geldi. Kurtulmuş, “Süreç planlandığı gibi gidiyor. Komisyonla ilgili çalışma bitmek üzere. Komisyon süreci TBMM adına takip edecek” ifadelerini kullandı.

Diyabet hastası ilk Barbie

OYUNCAK üreticisi Mattel, Tip-1 diyabet hastası ilk Barbie bebeğini piyasaya sürdü.