İsrail, İran’ın Nükleer Programını Hedef Aldı
İsrail ordusu gece saatlerinde İran’ın nükleer programını vurmak için saldırı başlattı. Sabaha karşı başlayan ve gün boyunca devam eden saldırılarda İran’ın çeşitli kentleri hedef alındı.
Saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı dahil üst düzey askeri yetkililer ile 6 nükleer bilim insanı hayatını kaybetti.
Saldırılarda sivil yerleşim yerleri de vurulurken, kadın ve çocukların da hayatını kaybettiği bilgisi verildi. İsrail ordusu saldırılara 200’den fazla savaş uçağının katıldığını açıkladı.
İsrail’in Tahran’daki saldırılarında sivil alanlar da hedef alınırken, İran’ın nükleer tesislerine yapılan saldırılar sonrasında tesis içinde nükleer kirlilik meydana geldi.
Saldırıların etkisiyle Asya piyasalarından başlayan satış dalgası Avrupa ve ABD piyasalarına da yansıdı. Yurt içi piyasalar da jeopolitik gerilimlerden etkilenerek günü negatif seyirle tamamladı.
Petrol fiyatları sert bir yükseliş yaşarken, Avrupa’da doğal gaz fiyatları da arttı. Altın ve diğer güvenli liman varlıklarında talebin arttığı görüldü.
Avrupa ve ABD endeksleri satış ağırlıklı bir seyir izlerken, küresel savunma ve enerji şirketlerinin hisselerinde ise artış gözlendi.
Yurt içinde Borsa İstanbul günü satıcılı tamamlarken, hava sahasının kapanması ve güvenlik endişeleri sebebiyle havacılık şirketlerinde düşüş yaşandı.