OECD’de zirveye oynuyoruz: Türkiye’deki çalışma saatleri yasal sürenin üzerinde

Türkiye, OECD Verilerine Göre Haftalık Çalışma Süresinde İkinci Sırada!

Türkiye, OECD verilerine göre dünyada en yüksek çalışma süresine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Haftalık ortalama çalışma saatinde Türkiye, 45,7 saat ile Kolombiya’nın ardından ikinci sırada bulunuyor.

OECD’nin 2022 Verilerine Göre Ülkelerin Haftalık Çalışma Saatleri

Kolombiya’da haftalık çalışma saati 47,6 iken Türkiye 45 saatle ikinci sırada yer alıyor. Meksika 45 saatle Türkiye’yi takip ederken, Kosta Rika ve Şili de sıralamada yer alıyor.

Haftalık çalışma saatleri şu şekilde:

  • Kolombiya: 47,6
  • Türkiye: 45,7
  • Meksika: 45,0
  • Kosta Rika: 44,6
  • Şili: 42,6

En Az Çalışma Süresine Sahip Ülkeler ve Türkiye

Haftalık en az çalışma süresi 30,5 saatle Hollanda’da iken Polonya, Portekiz, Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi ülkeler de az çalışma süresine sahip ülkeler arasında bulunuyor.

OECD ortalaması 37 saat iken Türkiye’de haftalık çalışma süresi 45 saat olarak ölçülmüştür. Ayrıca, haftada 60 saatten fazla çalışanların oranı OECD ortalaması olan yüzde 4,4’e karşılık Türkiye’de yüzde 15,1 olarak belirlenmiştir.

Özel Kurumlarda Çalışma Saatleri Nasıl?

Türkiye’de, 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar için haftalık çalışma saati 45 saat iken, 5953 Sayılı Basın İş Kanunu ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na tabi olanlarda bu süre 48 saate, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olanlarda ise 40 saate çıkmaktadır. Yer altı maden işlerinde ise haftalık çalışma süresi 37,5 saat olarak uygulanmaktadır.

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: KDV’den 2028’e kadar muaf tutulacaklar

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikaları gibi Hazine tarafından çıkarılan yatırım araçlarından elde edilen gelirler için uygulanan ve yüzde sıfır olan vergi oranı 31 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı. Ayrıca, imalat sanayi ve turizm sektörüne yatırım teşvik belgesi ile yatırım yapan firmaların inşaat işlerine ilişkin mal ve hizmet alımları 2028 sonuna kadar KDV’den muaf olacak.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

Son dakika: Borsada manipülatif hareket yapan 15 şüpheli için gözaltı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptıkları tespit edilen 15 şüpheli hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçlarından gözaltı kararı verildi.

İstanbul havalimanlarının yolcu sayısı 30 milyona yaklaştı

Bu yılın ilk 3 ayında İstanbul Havalimanı’nı 17 milyon 961 bin 463, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 10 milyon 304 bin 842 olmak üzere toplamda 28 milyon 266 bin 305 yolcu kullandı.

Çelik binalar depreme dayanıklılığı ve hızlı inşa edilebilmesiyle öne çıkıyor

İstanbul’da meydana gelen son depremlerin ardından sürdürülebilir ve düşük maliyetli olması ve daha hızlı inşa edilmesi sebebiyle çelik yapılar tekrar gündeme geldi.

Bakan Şimşek’ten ekonomiye ilişkin önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek canlı yayında önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir