Liste açıklandı, sonuçlar şaşırttı! Hangi uygulama hangi bilgilerinizi paylaşıyor?

Uygulamaların Veri Toplama Politikaları İncelemesi

Uygulamaları indirirken dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan biri, uygulamanın gizlilik politikasını gözden geçirmektir. Apple’ın App Store’unda bulunan “Uygulama Gizliliği” bölümü, hangi verilerin toplandığını anlamak için önemli bir kaynaktır. Nsoft tarafından yapılan bir araştırma, en fazla veri toplayan uygulamaları ortaya çıkardı.

PCMag’in aktardığı araştırma sonuçları oldukça şaşırtıcıydı: Candy Crush Saga, Roblox ve Duolingo gibi oyun ve eğitim uygulamalarının beklenmedik şekilde veri topladığı ortaya çıktı. Candy Crush ve Roblox, verileri büyük ölçüde kendilerinde sakladıklarını belirtirken, Duolingo ise topladığı verilerin %20’sini üçüncü taraflarla paylaşıyor.

Ancak sosyal medya uygulamaları, veri canavarı olarak tanımlanabilir. Meta şirketine bağlı Facebook, Instagram, Messenger ve Threads gibi uygulamalar, kullanıcı verilerinin %68,6’sını dış şirketlerle paylaşıyor. Benzer şekilde TikTok, X, LinkedIn ve Snapchat gibi diğer sosyal platformlar da kullanıcıların verilerini topluyor ve kullanıyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN VERİ TOPLAMA POLİTİKALARI

Liste sadece sosyal medya uygulamalarıyla sınırlı değil; teknoloji devleri de büyük oranda veri topluyor. Amazon, alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için kullanıcılar hakkında detaylı veri toplarken, YouTube ise verilerinin %31,4’ünü dış şirketlerle paylaşıyor ve %34,3’ünü reklam hedefleme için kullanıyor.

Google’ın diğer hizmetleri olan Google, Google Maps, Google Pay ve Gmail de veri toplama konusunda dikkat çekiyor. PayPal ise “diğer” kategorisinde birçok veri toplarken yedinci sırada yer alıyor.

Bazı uygulamaların veri toplaması doğal olarak karşılanabilir: Örneğin, Uber ve Uber Eats gibi hizmetlerin konum bilgisine erişmesi beklenir. Ancak, benzer hizmetler sunan Lyft gibi uygulamalar listenin dışında kalabilir. Uzmanlar, mümkünse bu tür uygulamaların tarayıcı tabanlı sürümlerini kullanmayı öneriyor.

Related Posts

Fortnite’a bir engel de Apple’dan geldi

Epic Games, Apple’a karşı kazandığı önemli hukuki zaferin ardından 9 Mayıs 2025’te Fortnite’ı yeniden ABD App Store’a sunmak istedi. ABD mahkemeleri, Apple’ı geliştiricilerin uygulama içi ödemeleri harici sistemler üzerinden yapabilmesine izin …

Elazığ Türkiye voleybol yarı finallerine ev sahipliği yaptı

Türkiye Voleybol Federasyonu 2024-2025 faaliyet programında yer alan Genç Kız-Erkek Türkiye Yarı Final Müsabakaları, 9-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında Elazığ’da başarıyla gerçekleştirildi.

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Elazığ’a atletizmde önemli dereceler

Okul sporları faaliyet programında yer alan Okullararası Küçükler-Yıldızlar Atletizm Türkiye Şampiyonasından Elazığ’a Türkiye 2 ve 3.’lüğü geldi.

WhatsApp’a yapay zekalı özet geliyor

Facebook ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Private Processing adlı yeni teknolojisiyle yapay zekâ destekli özellikleri tam gizlilikle sunmayı hedefliyor. Bu sistem sayesinde kullanıcı mesajlarına ne Meta ne de WhatsApp erişebilecek; tüm işlemler güvenli ve şifreli bir ortamda gerçekleşecek.Bu doğrultuda, WhatsApp’ın Android için yayınladığı 2.25.15.12 beta sürümünde dikkat çeken yeni bir özellik ortaya çıktı: mesajların özel olarak özetlenmesi.

Yapay zeka ile restoran devrimi! Lezzetin yeni şefi

Restoran sektörü, teknolojik dönüşümün ön saflarında yer aldı. Yapay zeka (AI), mutfak operasyonlarından müşteri etkileşimlerine kadar her alanda yenilikçi çözümler sunarak işletmelerin verimliliğini artırıyor ve rekabet avantajı sağladı. 2025 …