Kritik ifade siteden kaldırıldı: ABD’nin Tayvan politikası değişiyor mu?

Amerikan CNBC kanalının internet sitesinde yer alan habere göre, Bakanlık, sitesindeki Tayvan bölümünde yazan “ABD’nin, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğine” dair ifadeyi kaldırdı.

Sitede yapılan yeni düzenlemede, Tayvan’ın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde işbirliği yaptığı vurgulanarak Washington yönetiminin, Ada’nın uluslararası örgütlere üyeliğini “uygulanabilir durumlarda” destekleyeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün e-postayla yaptığı açıklamada, söz konusu değişiklikler “rutin” olarak değerlendirilerek “(Sitedeki) Bilgi notu, kamuoyunu Tayvan ile gayriresmi ilişkimiz hakkında bilgilendirmek amacıyla güncellenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Her iki tarafın da statükoyu tek taraflı olarak değiştirmesine karşıyız. Boğazlar arasındaki diyaloğu destekliyor ve boğazlar arası farklılıkların barışçıl yollarla, baskı olmadan, boğazın her iki tarafı için de kabul edilebilir şekilde çözülmesini ümit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Washington yönetiminin “Tek Çin” politikasına bağlılığını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, “ABD, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumaya kararlıdır” ifadesi kullanıldı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, “ABD-Tayvan ilişkilerine yönelik destek ve olumlu duruş” olarak değerlendirdiği tutumdan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu değişikliklere ilişkin yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Related Posts

Türkiye’ye inecekti: ‘Acil’ koduyla geri döndü

İngiltere’nin Liverpool kentinden Bodrum’a gitmek üzere havalanan easyJet uçağı, kalkıştan kısa süre sonra ‘acil durum kodu’ vererek geri döndü.

Kulis: PKK’nın silah bırakma görüntülerini önce Saray izleyecek

Korkusuz yazarı Can Coşkun, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti heyetiyle önümüzdeki hafta yapacağı görüşme öncesi dikkat çeken bir kulis bilgisi paylaştı.

Eyüpsultan’da ikiye bölünen otomobil sürücüsünün feci sonu

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde gece yarısı meydana gelen trafik kazası yürekleri burktu. Topçular Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde seyir halindeki bir otomobil, henüz belirlenemeyen bir nedenle kontrolden çıkarak yol ortasındaki aydınlatma direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle adeta ikiye bölünen araç hurdaya dönerken, sürücü olay yerinde yaşamını yitirdi.

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ÖTV zammına ilişkin açıklama

Katıldığı canlı yayında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ÖTV zammının henüz karara bağlanmadığını ve yarınki enflasyon rakamlarının ardından değerlendirileceğini söyledi.

İran’dan çok konuşulacak nükleer hamlesi: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan onayladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğinin askıya alınmasına ilişkin yasayı resmen onayladı. Pezeşkiyan, İran Atom Enerjisi Kurumu, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı’na hitaben …