Kritik gün yaklaşıyor: Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Önümüzdeki günlerde en çok beklenen gelişme, TCMB’nin perşembe günü gerçekleştireceği faiz toplantısı kararı olacak. İş dünyası, faiz indirim taleplerini artırırken, İsrail-İran gerginliği ekonomideki riskleri artırdı.

TCMB’nin haziran toplantısında, bir haftalık repo faizini sabit tutması ve faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesi bekleniyor. Geçen yılın sonunda yüzde 50 olan politika faizini aralık, ocak ve şubat aylarında toplamda 750 baz puan indirerek yüzde 42,5’e çekmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Mart ayında tutuklanmasının ardından, Türk Lirası’ndaki değer kaybını önlemek için faiz artışına giden TCMB, politika faizini yüzde 46’ya yükseltti. Piyasalar, perşembe günü açıklanacak karara odaklanırken, uzmanlar faizlerin sabit kalacağını öngörüyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters’a katılan 15 kurumdan 10’u politika faizinin yüzde 46 seviyesinde tutulacağını tahmin ediyor. Diğerleri ise 100 ila 350 baz puan arasında bir indirim bekliyor. Üst bantta ise yüzde 49’dan 47,5’e düşüş öne çıkıyor.

Uzmanlar, faiz indirimlerinin temmuz ayından itibaren başlamasını bekliyor. İndirimin en az 2026 ortasına kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans anketine katılan 23 ekonomistin çoğunluğu faizin sabit kalacağını belirtti. Mevcut beklenti yüzde 46 seviyesinde. Yıl sonunda politika faizi medyanı ise yüzde 35,50 olarak öngörülüyor.

BLOOMBERG HT ANKETİ

Bloomberg HT’ye katılan 22 kurum, haftalık repo faizinin yüzde 46 seviyesinde kalmasını bekliyor. Yıl sonunda politika faizi medyan tahmini yüzde 35 olarak açıklandı.

UZMAN YORUMLARI

HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, bankanın faiz oranlarında değişiklik olmayacağını belirtti. Deniz Yatırım ise, “Riskli bölge koşulları ve fiyatlama kırılganlıkları nedeniyle TCMB’nin faiz koridorunda aceleci davranmayacağı” değerlendirmesinde bulundu.

Bank of America, gıda enflasyonundaki gerileme ve çekirdek mal fiyatlarının duraklaması nedeniyle temmuz ayında 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklediğini açıkladı. Banka, haziranda faiz indiriminin henüz erken olduğunu belirtti ve üst bandın izlendiğine dikkat çekti.

Related Posts

Hasat sonrası çuval çuval topladılar: Kaldırımlarda kurutuyorlar

Trabzon’da hasat sonrası çuvallarla topladıkları ürünlerini kurutmak zorunda olan bazı üreticiler, düz bir zemin arayışına Karadeniz Sahil Yolu’ndaki kaldırımlarda çözüm buldu. Yaş olarak toplanan fındığı zaman geçmeden kurutulması için kaldırımlara …

Köpek saldırısında 40 tavuğunu kaybeden girişimciden feryat

Kartepe’de 22 yıllık emeğiyle beslediği tavukları köpekler tarafından telef edilen Fatma Yılmaz, zararını ve duygularını paylaştı.

İBB 150 taksi için ihale yapacak: Son başvuru tarihi 1 Eylül

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksilerin yalnızca dijital uygulamalar üzerinden çağrılacağı ulaşım modelinde 150 taksi için ihale yapılacağını duyurdu.

Krema ve kaymak üretiminde yeni kurallar devrede

Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığı kararına göre kaymak ve krema ürünlerinin üretimi ve etiketlenmesiyle ilgili standartlar düzenlendi.

Mevduat faizlerinde yeni oranlar: 100 bin TL’nin aylık kazancı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası bankalar mevduat faizlerinde düşüşe geçti. Stopaj oranlarındaki artış yatırımcıları farklı alternatiflere yönlendirebilir. Mevduat faizlerindeki gelişmeler ekonomide dengeleri etkiliyor. 100 bin TL aylık ne kadar kazandırıyor? En yüksek faiz oranı hangi bankada? İşte tüm ayrıntılar…

Cengiz Çelik’e Teşekkür Belgesi

Ardahan’da 57 yıllık esnaf Cengiz Çelik, düzenli rafları sayesinde teşekkür belgesi aldı.