Kalıntı varsa imha ediliyor

Meltem Güneş – ANKARA – İhracattan geri dönen sebze ve meyveler gıda güvenliği konusundaki endişeleri artırırken, ihracatının sürdürülebilirliğini ve ülkenin itibarını da tehdit ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuat düzenlemeleri yaparak, denetimleri sıkılaştırarak sorunları çözmeye çalışırken, insan sağlığını tehlikeye düşürecek geri dönen hiçbir ürünün yurt içinde satışına izin verilmediğini ve bu ürünlerin imha edildiğini vurguluyor.

Tek iade nedeni pestisit değil

Türkiye’den ihraç edilen ürünlere yönelik sınır reddine ilişkin bilgiler, AB’nin başka ülkelerde üretilen, sevk edilen ürünlerle ilgili halk sağlığına yönelik risklerin bildirildiği Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi’nde (RASFF) paylaşılıyor. Türkiye’nin ihraç ettiği tüm ürünler pestisit yani zirai ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönmüyor. Yarısı aflatoksin yani küflenme nedeniyle iade ediliyor. Örneğin bakanlık verilerine göre antep fıstığında fazla aflatoksin nedeniyle 2024 yılında 1473 parti ürünün 20’si, kuru incirde fazla aflatoksin-okratoksin nedeniyle 5 bin 654 sevkiyatın 81’i iade edildi.

İhracatta çift kontrol

Ürünlerde insan sağlığını tehlikeye düşürecek kalıntıların olmaması ve ürünlerin geri dönmemesi için bakanlık yeni önlemler almayı sürdürüyor. Türkiye 2025’in ilk ayında AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncellemiş böylece yeni yasaklamalar, yeni limit değer belirlemeleri yapılmıştı. Özellikle kuru meyve ihracatında fazla sayıda bildirim alan firmalara yönelik de hem ürünün üretildiği ilde, hem ihracata çıkacağı ilde analiz zorunluluğu getirildi. Kalıntı yönünden sıkıntıların devam etmesi halinde gıdada taklit tağşiş gibi “ifşa” yöntemine gidilebileceğinin de sinyali verilmişti.

Geri dönenlere ne oluyor?

Yetkililer denetim ve kontrollerin seferberlik halinde yapıldığını söylese de yüksek değerdeki kalıntılar, küflenme, bitki hastalıkları insan sağlığını tehlikeye düşüreceği için ihracattan dönen ürünlere ne yapıldığı merak ediliyor, ‘iç piyasaya sürülüyor mu’ endişesi yaşanıyor.

İhracattan geri dönen ürünlerin yurda yeniden giriş izni için ihracatçı firmaların bakanlığa başvurması gerekiyor. Bu başvuru sırasında ürünlerine dair uygunluk talep yazısı, ürünün geri dönme nedeni, bakanlıktan ihracat için alınmış sertifika gibi belgeler iletiliyor. Daha sonra il müdürlüğü tarafından ürünün ihraç edilen ürünle aynı olup olmadığı ve geri dönme nedeni inceleniyor, analiz için numune alıyor ve akredite bir laboratuvara gönderiliyor. Gıda güvenilirliği kontrolleri sonuçlanmadan ürünlerin hareketine izin verilmiyor. Bitki sağlığı kontrolleri ve gıda güvenilirliği kontrollerinin olumlu sonuçlanması durumunda Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından Gümrük Müdürlüğü’ne uygunluk yazısı yazılıyor.

Sınırda imha

Pestisit kalıntısı veya aflatoksin açısından bir sakınca varsa, bozulmuş, insan, hayvan veya bitki sağlığı açısından tehlike oluşturacaksa o ürünün yurda girişine izin verilmiyor, sınırda imha ediliyor. Bakanlığın açıklamasına göre insan sağlığını tehlikeye düşürecek geri dönen hiçbir ürünün içeride satışına izin verilmiyor ve direkt imha ediliyor.

“AB’nin tüketmediği Türkiye’de de tüketilmiyor”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı konuya ilişkin açıklamalarında, “Yaptığımız çalışmalar sonucu, RASFF bildirim sayımız son 3 yılda yüzde 54 düştü. Türkiye’nin ihraç ettiği ancak geri dönen ürün oranı maksimum binde 1-2 arasında. Standartlarda, analizlerde tam uyum halinde olduğumuz AB’nin tüketmediği herhangi bir şeyin Türkiye’de tüketilmesine izin vermiyoruz” demişti.

Related Posts

Aramalarda ‘yapay zekâ’ özeti için suç duyurusu

Google, arama sonuçlarında sunduğu yapay zekâ özetleri nedeniyle Avrupa Birliği’nde bağımsız yayıncılardan oluşan bir gruptan rekabet şikâyeti aldı.

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Altın hala güvenli liman mı? Yoksa çok mu geç?

Altındaki son yükseliş , faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatlarının düşeceği ve tam tersinin olacağı taşa kazınmış gibi göründüğü için yerleşik ekonomik ilişkileri de bozdu. Ancak bu paradigma 2022’den beri değişti. PARADİGMA DEĞİŞİMİ Altın …

SGK uzmanı asgari ücret ara zammı için net konuştu!

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, emekli ve memur maaşlarına yapılacak zam oranları kesinleşti. Şimdi ise, milyonlarca çalışanın gözleri asgari ücrete yapılacak olası ara zam üzerine yoğunlaştı. Asgari ücrette ara zam yapılması ihtimali, kamuoyunun en çok tartıştığı konulardan biri haline geldi. SGK Uzmanı Murat Bal konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Güler: En düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseltilecek

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “14 bin 469 lira olan SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli aylığını, TÜİK’in yüzde 16,67 TÜFE artış oranını dikkate alarak 16 bin 881 liraya yükseltmiş bulunuyoruz” dedi.

Dev firma fabrikasını kapatma kararı aldı

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Denizli’de 52 yıldır faaliyet gösteren Şişecam fabrikasının üretimi durdurma kararı aldığını duyurarak, iktidara tepki gösterdi. Defalarca …