İzmit Körfezi’ne 6 bin balık ile 100 yapay resif atıldı

Kocaeli Büyükşehir, İzmit Körfezi’nde Balık Popülasyonunu Artırmaya Devam Ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında başlattığı İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi kapsamında, deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın desteklenmesi amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) iş birliğiyle 48 bin levrek, kalkan ve çipura yavrusu 2017-2024 yılları arasında İzmit Körfezi’ne bırakıldı. Ayrıca, 2024 yılında Gebze Eskihisar Sahili açıklarına 100 yapay resif yerleştirildi.

‘Balıkların Kendi Yuvalarını Oluşturacakları Alanlar Yaratılıyor’

Projenin bir parçası olarak bugün, Gölcük ilçesi Ulaşlı Sahili açıklarında oluşturulan yeni alana 100 resif ve toplam 6 bin levrek, çipura ve kalkan balığı denize bırakıldı. Törene, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve diğer davetliler katılırken, Büyükakın yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar 48 bin adet levrek, çipura ve kalkanı TAGEM ile birlikte ürettik ve denize saldık. Bunların üzerine de arkadaşlarımız alıcı yerleştiriyor, denizde nerede geziyorlar, nerede yumurtluyorlar, nerede yurt tutuyorlar takibini yapıyoruz. ‘Yurt tutma’ deyince de bu resifler aklımıza geliyor. Resifler, zaman içinde denizde balıkların kendilerine yuva yapacakları mekanlar haline geliyor ve orada üreme, çeşitlilik artıyor” dedi.

‘Denizlerimizi Temiz Tutmanın da Önemi Var’

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, denizlere balık salmanın yanı sıra deniz kirliliğiyle de mücadele etmenin önemine vurgu yaparak, “Denize bu balıkları salıyorsun ama denizi kirletmeye devam edersen bu balıkları salmanın bir manası yok. Bir yandan da denizi temizlemek lazım. Onun için de sadece denizin dibindeki çamuru temizlemiyoruz, aynı zamanda denize çamur gitmesin diye arıtma tesislerini çalıştırıyoruz. 23 tane arıtma tesisinin yüzde 73’ü ileri biyolojik arıtma” şeklinde konuştu.

‘Çevreye ve Denize Karşı Sorumluluğumuzun Farkındayız’

Büyükakın, müsilaj ve ötrofikasyon konularına da değinerek, “Ötrofikasyon dediğimiz, deniz ya da nehir ortamında ısının artmasıyla özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan müsilajdan farklı bir vakadır. Müsilaj vakası ise bambaşka bir mikroorganizmanın sebep olduğu bir vakadır. Bunu biz TÜBİTAK ile birlikte izliyoruz. Bir vaka ortaya çıktığında numuneler alınıyor; TÜBİTAK’a gönderiliyor. TÜBİTAK gerekli araştırmaları yapıyor ve biz de müdahalemizi yapıyoruz. Denizlerden alınanı denize geri vermeye çalışıyoruz ve sürdürülebilir bir çevrenin oluşturulması için var gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Program, 6 bin levrek, çipura ve kalkan balığı ile 100 yapay resifin denize bırakılmasıyla sona erdi.

Related Posts

AB’den sert uyarı: ’70 üvey kardeş kabul edilemez’

Avrupa Birliği sağlık bakanları, sperm ve yumurta bağışlarında etik sorunların ve donörden doğan çocukların artan sayısının yarattığı etkilerin önüne geçmek için uluslararası düzeyde sınırlama getirilmesini önerdi. İsveç ve Belçika’nın öncülüğünde hazırlanan teklif, Lüksemburg’da düzenlenen AB sağlık bakanları toplantısında gündeme geldi.

ABD’nin İran’a saldırısı sonrası BM’den ilk açıklama

ABD’nin İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislere saldırı düzenlemesi sonrası BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yazılı açıklama yaptı. B-2 bombardıman uçaklarıyla düzenlenen saldırının halen gergin durumdaki bölgede tehlikeli bir …

Bolu’da orman yangınına erken müdahale

Bolu’da çıkan orman yangınına erken müdahale sonucu büyümeden söndürüldü.

Emekli Büyükelçi Okçal: Kimse İsrail ve ABD karşıtlığı nedeniyle İran’daki molla rejimini destekleme noktasına gelmemeli

Emekli Büyükelçi Okçal: Kimse İsrail ve ABD karşıtlığı nedeniyle İran’daki molla rejimini destekleme noktasına gelmemeli

FETÖ davasında skandal itiraf! ‘Erol abinin ölümü Washington’da planlandı, Medine’de onaylandı. Katili dışarda’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski yaveri Ali Yazıcı, yargılandığı FETÖ Genelkurmay Çatı Davası’nda 15 Temmuz darbe girişimi sırasında öldürülen Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un ölümüne ilişkin detayları açıkladı. Erol Olçok’un eşi Nihal Olçok’un “Abdullah Tayyip Olçok’un, Erol Olçok’un suçu neydi?” diye bağırması üzerine Ali Yazıcı, “Erol Abi’nin ölümü Washington’da planlandı, Medine’de onaylandı. 15 Temmuz’da da uygulandı.” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’da Paşinyan’ı kabul etti: Normalleşme görüşüldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul etti. Kabulde, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci kapsamında atılabilecek adımlar da ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, mevcut konjonktürde Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış müzakerelerinde varılan mutabakatın önemine dikkat çekti.