Dış borç patladı: 3 günde kur farkı 662 milyar lira

Ekrem İmamoğlu Gözaltına Alındı, Ekonomiye Ağır Fatura!

Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun şafak operasyonu ile gözaltına alınmasının ardından tutuklanması, ekonomi üzerinde büyük etkiler yarattı.

Gözaltı kararının uygulandığı gün borsa, devre kesmeye iki kez giterek haftayı aynı senaryo ile kapattı. BIST 100 endeksinde yaşanan düşüş bir gün için durdurulsa da dolar ve euro rekor seviyelere çıktı. Dolar, Merkez Bankası müdahalesi ile 37,85 TL’den haftayı tamamladı.

DIŞ BORÇLAR ARTTI

İmamoğlu operasyonunun Hazine’ye kur farkından dolayı ek yük getirdiğini belirten uzmanlar, TL’nin dolara karşı %3,3’lük bir devalüasyon yaşadığını açıkladılar.

Operasyondan önceki son iş gününde dolar/TL kurunun 18 Mart’ta 36,59 olduğu, operasyonun başladığı 19 Mart’ta ise 37,9’a yükseldiği belirtildi. Merkez Bankası’nın döviz satışlarıyla dolar ilerleyen saatlerde 37,89 TL’ye gerilerken, euro ise 41,33 TL’ye yükseldi.

Serbest piyasada, gözaltı kararının hemen ardından dolar/TL 41 seviyesini aşarak rekor kırdı, euro/TL ise 44’ün üzerine çıkarak tarihi zirveye ulaştı.

Merkez Bankası, kurdaki yükselişi engellemek amacıyla toplam 26 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi, ancak döviz kurları baz alındığında dolar üç iş gününde TL karşısında %3,44’lük bir artışla 1 lira 26 kuruş değer kazandı.

Her 1 kuruşluk artış, dış borçların ulusal para cinsinden karşılığını yaklaşık 5,3 milyar lira artırıyor.

3 GÜNDE KUR FARKI 662 MİLYAR LİRA

Ülkenin toplam dış borç stoku 525,8 milyar dolar olduğu Eylül 2024 sonundan itibaren değerlendirildiğinde; 18 Mart’ta 19 trilyon 239 milyar lira olan TL cinsinden borç, 21 Mart’ta 19 trilyon 901,5 milyar liraya yükseldi. Bu durumda, ülkenin dış borç stoku ulusal para birimi cinsinden bu üç gün içinde 662,5 milyar lira arttı. Böylece, bu kısa süre içerisinde döviz kurlarındaki devalüasyon nedeniyle ulusal ekonomiye ek bir yük eklendi.

Eylül sonunda 525,8 milyar dolar olan dış borç stokunun 177,9 milyar doları kısa vadeli, 347,9 milyar doları ise uzun vadeli borçlardan oluşmaktadır. Üç günlük kur artışının sebep olduğu kur farkı yükü, kısa vadeli dış borçlarda 224,1 milyar lira, uzun vadeli borçlarda ise 438,4 milyar lira olarak ortaya çıkmıştır.

Related Posts

Dev firma fabrikasını kapatma kararı aldı

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Denizli’de 52 yıldır faaliyet gösteren Şişecam fabrikasının üretimi durdurma kararı aldığını duyurarak, iktidara tepki gösterdi. Defalarca …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Özgür Demirtaş çileden çıktı: ‘Ulan nankör!’ diye seslendi

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, X hesabından gelen bir yorum üzerine ateş püskürdü. Demirtaş’a gelen yorumda, ülkede yaşanan son siyasi gelişmelere, gözaltılara sessiz kaldığı ifade edildi. Takipçisi tek bir tweet bile atmadığını belirterek Demirtaş’ı …

ASELSAN’dan 72 milyon dolarlık sözleşme

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN arasında Yeni Nesil Ağ Tabanlı Askeri Haberleşme Sistemleri’nin tedarikine yönelik tutarı 71 milyon 886 bin 91 dolar olan sözleşme imzalandı.

Zamlı maaşlar yarın açıklanacak: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Milyonlarca emekli ve memur için merakla beklenen maaş artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileriyle netleşecek. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak zam oranı, hem memurların hem de emeklilerin gelirini doğrudan etkileyecek.

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …