DEM Parti’den ‘İstanbul’daki yoksulluk’ ile ilgili araştırma önergesi

İstanbul Milletvekili Çiçek, TBMM’ye Yoksulluk ve Hayat Pahalılığı Araştırması Önerdi

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, İstanbul’daki derinleşen yoksulluk, hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliğinin incelenmesi amacıyla TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Çiçek, şehrin farklı mahallelerinde yaşayan emekçilerin günlük hayatta karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, “İstanbul’un gündelik yaşamında artan zorluklar, birçok ailenin aynı evde yaşaması gibi durumlarla net bir şekilde ortaya çıkmaktadır” dedi.

Cengiz Çiçek, önergenin gerekçesinde, Türkiye’deki ekonomik sorunların sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal bir mesele olduğunu belirtti. Siyasi iktidarın popülizmi tercih etmesinin ve sermayeyi öncelemesinin ise krizin faturasını emekçilere kesmeye neden olduğunu dile getirdi.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi’nin Nisan 2025 raporuna göre, dört kişilik bir memur ailesi için açlık sınırı 34 bin 200 TL, yoksulluk sınırı ise 83 bin 434 TL olarak belirlenmiştir. Çiçek, bu verilerle milyonlarca insanın yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası’nın Mart 2025 verilerine göre, şehirde enflasyonun önceki aya göre %3,79 arttığı ve yıllık bazda %46,23 yükseldiği belirtilmiştir. Bu durumun birçok aileyi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan alı koyduğunu aktaran Çiçek, barınma krizine de dikkat çekti.

Türkiye Kiralarda OECD Ülkeleri Arasında İlk Sırada

Ek olarak, Çiçek, OECD’nin 2024 verilerine göre Türkiye’nin kira artışında yıllık bazda %66 ile 38 ülke arasında birinci sırada olduğunu aktardı. 3 yıllık dönemde ise bu artışın %409’a ulaştığını belirtti.

Çiçek, İstanbul’da ortalama bir konutun kirasının 26 bin 500 TL’ye yükseldiğini ancak net asgari ücretin 22 bin 104 TL olduğunu dile getirerek, bu durumun barınma hakkını zorlaştırdığını ve gelir adaletsizliğini derinleştirdiğini söyledi.

İstanbul’da yaşanan bu ekonomik sorunlara dikkat çeken Çiçek, insan onurunu esas alan politikalar geliştirilmesi çağrısında bulunarak, şehirdeki emekçilerin yaşam mücadelesini ön plana çıkardı. Çiçek, “İstanbul’da yaşanan hayat pahalılığı, barınma krizi ve yoksullaşmanın nedenlerinin tespit edilmesi ve insan onurunu koruyan sosyal politikaların hayata geçirilmesi için Meclis Araştırması Komisyonu kurulması zorunludur” şeklinde konuştu.

Related Posts

İstanbul Valisi: Okullarımız depremde hasar almadı

İstanbul Valisi Davut Gül, çarşamba günü meydana gelen 6,2’lik depremde kentteki okulların hasar almadığını açıkladı.

2 yaşındaki çocuk pencereden çöp konteynerine düştü

Nevşehir’de 2 yaşındaki bir çocuk 3 katlı binanın ikinci katından çöp konteynerinin içine düştü. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

8 ton mesir macunu saçıldı

Mesir Macunu, 485’inci kez düzenlenen festival kapsamında Manisa’daki Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı.

Iğdır’ı sağanak yağış vurdu

Iğdır’da sağanak yağış etkili oldu. Yağış sonrası bir evin deposu yıkıldı.

Muayene olmaya gittiği hastaneden televizyon çaldı

Afyonkarahisar’da muayene olmaya gelen bir kişi, hastaneden televizyon çaldı.

Ordusu olmayan NATO ülkesi: Avrupa’da bir “anomali”

Kuzey Kutup Dairesi’nin güneyinde yer alan İzlanda, ordusu olmasa da NATO’nun bir parçası. Kökleri Avrupa’da ancak AB üyesi değil. Şimdi askeri risklerle karşı karşıya olan İzlanda,  Grönland’daki durumu gergin bir şekilde izliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir