Bilimsel çalışma ortaya koydu: Demans riski azalıyor

Genç Nesillerde Demans Görülme Riski Azalıyor

Demans, yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında öne çıkan bir sorundur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son zamanlarda yayımlanan JAMA Nöroloji dergisinde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere demansın genç nesillerde daha az görülme riskine işaret etti.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans gelişiminin insan beynini etkileyen genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtti. JAMA Nöroloji dergisindeki bir araştırmada, son nesillerde beyin hacmi ve bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde kalınlık artışı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Asil, yapılan araştırmanın sonucunda 1970’lerde doğan bireylerin, 1930’larda doğanlara göre demans riskinin daha düşük olduğunu açıkladı. Framingham Kalp Çalışması’ndaki verilere dayanarak, beyin hacminde yaşanan artışın, yıllar içinde beyin volümlerinde %6.6, hipokampüs volümlerinde %14.4 ve beyaz cevher volümlerinde %5.7 seviyesinde olduğunu belirtti.

“Çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altında olması önemli”

“Daha iyi sağlık hizmetleri, damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması, beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi etmenler, bu artışın arkasındaki sebepler arasında yer alıyor” diyen Prof. Dr. Asil, yaşamın erken dönemlerinde çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altına alınmasının demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti.

“Demansın Gelişimi Engelenebilir”

Beyin sağlığını korumanın ve demans riskini azaltmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Asil, “Yaşam boyunca dikkat edilmesi gereken faktörler, beyin sağlığını korumak ve demans gelişimini engellemek için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmak, beyin hacmi ve işlevlerinde olumlu değişikliklere yol açabilir” dedi.

(DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi