Bakan Uraloğlu, Çin Ulaştırma Bakanı Liu Vey ile görüştü

Uraloğlu, Çin’de İpek Yolu ve Türkiye’nin Ulaştırma Rolü Hakkında Konuştu

Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşen ziyaretinde Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Çinli mevkidaşı Liu ile bir araya geldi. Tarihi İpek Yolu’nun kökeni ve Avrupa’nın kapısı olan Türkiye’nin Çin ile olan ilişkilerinin taşımacılık bağlamında önemine değinen Uraloğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin Doğu ve Batı, Kuzey ve Güney arasında stratejik bir geçiş noktası olduğunu belirterek, bölgedeki istikrarını koruduğunu söyledi ve ulaştırma alanında daha fazla işbirliği potansiyeli olduğunu ifade etti.

Orta Koridor Girişimi ile Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir ulaştırma köprüsü olmayı amaçladığını belirten Uraloğlu, demiryolu ve kargo taşımacılığı alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılabileceğini dile getirdi.

Havayolu taşımacılığında iki ülke arasındaki frekans sayısının artırıldığına dikkat çeken Uraloğlu, deniz taşımacılığı konusunda da Çin’in önerilerine açık olduklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Liu, Türkiye ile olan verimli ulaştırma işbirliğinden memnuniyetini dile getirerek Çinli taşıyıcı firmaların Türkiye üzerinden taşımacılık yaptığını belirtti. Yeşil taşımacılık alanında işbirliği potansiyeline de değinen Liu, iki ülkenin kilit limanlarını bu sürece dahil etme çağrısında bulundu.

Uraloğlu ve Liu, Yeşil Nakliye ve Ulaştırma İşbirliğini Geliştirmeyi Planlıyor

İki bakan, teknik düzeyde daha ileri temasları koordine etmek için heyetlerinden yetkilileri görevlendirdi.

Uraloğlu, Çin’in İpek Yolu’nun modern versiyonu olan Demir İpek Yolu ve ulaştırma koridorlarının Türkiye ve Çin için önemine vurgu yaparak, Orta Koridor Girişimi kapsamında işbirliği potansiyelini tartıştıklarını dile getirdi.

Ziyaretinin anısına, Uraloğlu 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı’na katıldığını ve önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini paylaştı. Taşımacılık alanında Şian’dan Türkiye’ye yapılabilecek transportasyon üzerine konuştuklarını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik üssü potansiyelini vurguladı.

Başka bir yetkili tarafından görevlendirilmeden önce Uraloğlu, GSM altyapısı ve otonom sürüş sistemleri konusunda iki büyük Çinli şirketle görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin lojistik ve dağıtım potansiyeline işaret ederek, Çinli şirketlerin bu potansiyelden yararlanmak için projeler geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu ve Çinli Mevkidaşı Liu, Taşımacılığı Ele Aldı

Uraloğlu ve Liu, ulaştırmanın karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı gibi dört modunu ele aldı. İki bakan, taşımacılık ve ticareti daha da geliştirmenin yollarını görüştüklerini belirtti.

Uraloğlu, karayolu işbirliğini ele alarak gümrük geçişlerinde yaşanan problemleri çözmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Demiryolu blok tren işletilmesi konusunu da ele aldıklarını belirten Uraloğlu, Türk özel sektör temsilcilerini Çinli yetkililerle buluşturduklarını vurguladı.

Ziyaretin önemli bir sonucu olarak, her iki ülkenin doğrudan iletişimi ve koordinasyonunu sağlayacak yetkililer görevlendirildi.

Uraloğlu, teknik düzeyde problemleri çözme imkanı bulacaklarını ve bakanlıklar arasındaki ilişkileri geliştirmek için gereken adımları hızla atacaklarını belirtti.

Related Posts

Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, rüzgar enerjisi sektörünün her geçen yıl daha da büyüdüğüne işaret ederek bu yıl yatırım seviyesinin 1,5 milyar doları geçeceğini söyledi.

Bin 300 işçinin çalıştığı JANTSA’da grev oylaması yapıldı

Aydın’da fabrikası bulunan Jantsa Jant Sanayi ve Ticaret A.Ş. (JANTS), Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada grev kararının oylandığını bildirdi. İŞKUR tarafından yapılan grev oylamasına, çoğunluğun “Hayır” dediği duyuruldu. Şirketten …

BM açıkladı: Türkiye İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi!

Türkiye, 2024 yılında İsrail’e yaptığı 2,86 milyar dolarlık ihracatla, Çin, ABD, Almanya ve İtalya’nın ardından İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi.

CHP, asgari ücrete ara zam için sendikaları ziyaret edecek

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Pendik mitinginde asgari ücrete ara zam yapılmasına yönelik çağrısının ardından CHP’de bu konudaki çalışmalar hız kazandı. Edinilen bilgilere göre CHP, haziran ayı içerisinde TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ve TİSK’i ziyaret ederek Haziran ayının ikinci yarısında kamuoyuna asgari ücret teklifini açıklayacak.

Ekmek fiyatlarında yeni gelişme! Tekrar yükseldi

7 Şubat’ta Samsun’da ekmek fiyat tarifesi güncellenmiş ve 200 gramı 10 TL’den satılan ekmek 12,5 TL’ye yükseltilmişti. Yasal itiraz süresi olan 15 gün içerisinde Samsun Valiliği, zamlı tarifeye itiraz etmiş, itiraz komisyonunda ise karar değişmemişti …

Türkiye genelinde fındık rekoltesi 500 bin tonun altında kalabilir

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bu yıl yaşanan zirai don afeti ve kahverengi kokarca zararı nedeniyle Türkiye genelinde fındık rekoltesinin 500 bin tonun altına gerileyebileceğini söyledi.Karan, 2025 yılı fındık sezonunun olağan dışı koşullarda geçtiğini ve ciddi üretim kayıplarının yaşandığını belirtti.