Araştırma: Uykusuzluk beyni yaşlandırıyor

Uykusuzluğun Beyni Yaşlandırdığı Ortaya Çıktı

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmaya göre, uykusuz kalmak beynin yaşlanmasına neden olabilir. Bir gece boyunca uyuyamamanın, beynin yapısında önemli değişikliklere yol açarak, beynin ileriki bir zamandaki haline benzemesine neden olabileceği belirtildi. Uzmanlar, 134 sağlıklı gönüllünün MR verilerini inceleyerek bu sonuca vardı. 19 ila 39 yaşları arasındaki gönüllüler arasında 42 kadın ve 92 erkek bulunmaktaydı.

Araştırma kapsamında, tam uyku yoksunluğu, kısmi yoksunluk ve kronik yoksunluk gibi farklı uyku koşullarının beyin yaşını nasıl etkilediği incelendi. Her bir katılımcı en az bir gece boyunca 8 saat uyudu ve bu süre “referans alınan uyku” olarak kabul edildi. Bilim insanları her gece katılımcıların beyinlerini değerlendirerek, bir makine öğrenimi algoritması kullanarak beyin yaşlarını belirledi.

Araştırmacılar, tam uyku yoksunluğu yaşayanların beyin yaşının 1-2 yıl arttığını tespit etti, ancak bu değişikliklerin telafi uykusuyla geri döndürülebildiğini gözlemledi. Ayrıca, kısmi ve kronik uyku yoksunluğu yaşayanlarda belirgin yaş farklılıklarına rastlanmadı. Uzmanlar, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Üç ayrı veri kümesinde, tam uyku yoksunluğunun beyin yaşını tutarlı bir şekilde arttırdığını belirledik. Bu durum, uyku kalitesindeki farklılıklarla ilişkiliydi.”

Sonuçlar, tek bir uykusuz gecenin bile kişiyi nasıl etkileyebileceğini gösterirken, kronik uyku yoksunluğunun uzun vadeli etkileri hakkında kesin bir bilgi sunmamaktadır. (DHA)

Related Posts

Meta, AI tahtını Alexandr Wang’a teslim etti

Meta’nın yapay zekâ yatırımlarında yeni bir sayfa açan bu kararın arkasında, Wang ile Meta CEO’su Mark Zuckerberg arasındaki yakın ilişki bulunuyor. İkili, Palo Alto ve Lake Tahoe’daki görüşmelerinde yapay zekânın geleceğini tartıştı. Bu görüşmeler …

Dünya’dan 20 milyon yıl daha yaşlı göktaşı, evin çatısını delip geçti

Akşam sakin sakin evinizde oturup dizi film seyredip patlamış mısır yerken birden çatınızdan içeri, gezegenimizden daha yaşlı bir taş parçası düşüyor… Bu durumda siz ne yapardınız?

Microsoft’a Windows 10 davası: Desteği bitirmeyin!

Lawrence Klein adlı bir kullanıcı, Windows 10 desteğinin planlandığı gibi sonlandırılmasının veri güvenliğini tehlikeye atacağı gerekçesiyle Microsoft’a dava açtı. Dava, desteğin uzatılmasını hedefliyor.

Battlefield 6 Beta, Call of Duty’nin Steam rekorunu kırdı: 500 bin üzerinde oyuncu!

Battlefield 6 beta sürümü, Steam’de 500.000’den fazla eşzamanlı oyuncuyla Call of Duty’nin rekorunu geçti. Beta detayları, rekabetin geleceği ve çıkış tarihi hakkında bilmeniz gerekenler yazımızda.

Nvidia ve AMD kabul etti… ABD’ye para akacak

Nvidia ve AMD, Çin’e çip satışlarından ABD’ye gelir payı ödeyecek.

BYD’den süper otomobil… Fiyat ve süratiyle şaşırttı

BYD’nin markalarından Yangwang iki katına çıkarılmış motor gücüne sahip yeni U9 süper otomobil için başvuruda bulundu.