‘Altına hücum’ başladı: Merkez Bankaları altına sığınıyor!

Merkez Bankaları Altın Taleplerini Artırmaya Devam Ediyor

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından derlenen “2024 Altın Talep Eğilimleri” raporuna göre, merkez bankaları altına olan taleplerini orta ve uzun vadede artırmaya devam ediyor.

Altın talebi, 2024 yılında süregelen jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle merkez bankaları ve özel yatırımcıların ilgisiyle daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Geçen yıl toplamda 1045 ton altın alan merkez bankaları, bu yıl da agresif alım stratejilerini sürdürerek rezervlerine 1000 tondan fazla altın ekledi.

Altın rezervleri, ekonomik risklerden ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizliklere karşı bir koruma sağlıyor ve kriz zamanlarında bir ödeme aracı olarak kullanılabiliyor. Dış rezervlerin yüzde 22’si altında tutulması tavsiye edilirken, bazı merkez bankaları bu oranın çok üzerine çıkarak altına olan taleplerini artırıyor.

Polonya Dünya Genelinde Altın Alımlarında Başı Çekiyor

Geçen yıl Polonya, yıllık 90 ton altın alımıyla dünya genelinde en fazla altın alan ülke oldu. Türkiye ise 75 ton ile Polonya’yı takip etti. Türkiye’nin 615 ton altın rezervi bulunurken, bu sayı dış rezervlerinin yüzde 36’sını oluşturuyor. Türkiye’nin altın rezervleri 2024 Şubat ayında 1 milyar 912 milyon dolar artarak 72 milyar 475 milyon dolara yükseldi.

ABD Dünya Genelinde En Fazla Altın Rezervine Sahip

Aralık 2024 itibarıyla, merkez bankalarının toplam 37 bin 775 ton altın rezervi bulunuyor. En fazla altın rezervine sahip olan ABD’nin 8 bin 133,5 ton altını bulunurken, bu rakam ABD’nin dış rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Almanya, IMF, İtalya ve Fransa ABD’nin ardından en büyük altın rezervine sahip ülkeler olarak sıralanıyor.

Rusya ve Çin Altın Rezervlerini Artırıyor

Rusya’nın 2 bin 335,9 ton altın rezervine sahip olduğu belirtilirken, altın rezervlerinin toplam dış rezervlerinin yüzde 32’sini oluşturduğu ifade ediliyor. Çin ise dünya genelinde yedinci sırada yer alarak portföyünün yaklaşık yüzde 6’sını altınla destekliyor. Çin’in uluslararası ilişkilerdeki artan gerilimler nedeniyle altın alımlarını artırması bekleniyor.

İsviçre, Hindistan ve Japonya da önemli miktarda altın rezervine sahip ülkeler arasında yer alırken, Türkiye 615 ton altın rezervi ile 11’inci sırada bulunuyor. Altın ons fiyatlarındaki dalgalanmaların yatırımcılar üzerindeki etkisi ve jeopolitik riskler, merkez bankalarını altın rezervlerini artırmaya yönlendiriyor.

Altın Ons Fiyatları Yıl Boyunca Rekor Kırdı

Bu yılın başından bu yana altın ons fiyatı yaklaşık 330 dolardan fazla değer kazanarak 10 rekor kırdı. Jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle altına olan talep artarken, dünya genelindeki merkez bankalarının altın alımları da bu yönde ivme kazanıyor.

Değerli metale olan talebin artmasının yanı sıra teknoloji sektöründeki uygulamaların da altın talebini etkilediği belirtiliyor. Altın, güvenilir liman olarak yatırımcıların risklere karşı korunma aracı olarak tercih ettiği bir varlık olmaya devam ediyor.

Related Posts

Teklif Meclis’e sunuldu… Kabul edilirse bir meslek grubu daha Yeşil Pasaport’tan yararlanacak

Serbest muhasebeci mali müşavirler ile yeminli mali müşavirlere yeşil pasaport yolu açılıyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi kabul edilirse bu meslek gruplarının en az 10 yıl kıdem şartıyla hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) alabilecek.

Euro Bölgesi’nde üretici fiyatları martta sert düştü

Euro bölgesi mart ayı üretici fiyatları açıklandı. buna göre Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 geriledi.

Dünyaca ünlü ayakkabı markası 9.4 milyar dolara satılıyor

Giyim ve spor ayakkabı markası Skechers, 9.4 milyar dolara satılıyor.

TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 yılı Mart ayında, kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında önemli bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi 200 milyon ile son bir yılın en düşük seviyesine …

BAE’de petrol dışı sektör, büyümeyi devam ettirdi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) petrol dışı özel sektör, Nisan 2025’te güçlü seyrini korudu. S&P Global tarafından açıklanan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 54 seviyesinde sabit kalarak, sağlam iş koşullarının sürdüğüne işaret etti. Yeni …

ENAG enflasyon verilerini açıkladı: Nisan ayı enflasyon rakamları netleşti

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), son dakika nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. ENAG’a göre nisan ayında enflasyon yüzde 4.46 arttı. Son 12 aylık artışı ise yüzde 73.88 olarak gerçekleşti. En yüksek aylık enflasyon artışı yüzde 9.67 ile “Haberleşme” grubunda oldu.