‘Altına hücum’ başladı: Merkez Bankaları altına sığınıyor!

Merkez Bankaları Altın Taleplerini Artırmaya Devam Ediyor

Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından derlenen “2024 Altın Talep Eğilimleri” raporuna göre, merkez bankaları altına olan taleplerini orta ve uzun vadede artırmaya devam ediyor.

Altın talebi, 2024 yılında süregelen jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin etkisiyle merkez bankaları ve özel yatırımcıların ilgisiyle daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Geçen yıl toplamda 1045 ton altın alan merkez bankaları, bu yıl da agresif alım stratejilerini sürdürerek rezervlerine 1000 tondan fazla altın ekledi.

Altın rezervleri, ekonomik risklerden ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizliklere karşı bir koruma sağlıyor ve kriz zamanlarında bir ödeme aracı olarak kullanılabiliyor. Dış rezervlerin yüzde 22’si altında tutulması tavsiye edilirken, bazı merkez bankaları bu oranın çok üzerine çıkarak altına olan taleplerini artırıyor.

Polonya Dünya Genelinde Altın Alımlarında Başı Çekiyor

Geçen yıl Polonya, yıllık 90 ton altın alımıyla dünya genelinde en fazla altın alan ülke oldu. Türkiye ise 75 ton ile Polonya’yı takip etti. Türkiye’nin 615 ton altın rezervi bulunurken, bu sayı dış rezervlerinin yüzde 36’sını oluşturuyor. Türkiye’nin altın rezervleri 2024 Şubat ayında 1 milyar 912 milyon dolar artarak 72 milyar 475 milyon dolara yükseldi.

ABD Dünya Genelinde En Fazla Altın Rezervine Sahip

Aralık 2024 itibarıyla, merkez bankalarının toplam 37 bin 775 ton altın rezervi bulunuyor. En fazla altın rezervine sahip olan ABD’nin 8 bin 133,5 ton altını bulunurken, bu rakam ABD’nin dış rezervlerinin yüzde 75’ini oluşturuyor. Almanya, IMF, İtalya ve Fransa ABD’nin ardından en büyük altın rezervine sahip ülkeler olarak sıralanıyor.

Rusya ve Çin Altın Rezervlerini Artırıyor

Rusya’nın 2 bin 335,9 ton altın rezervine sahip olduğu belirtilirken, altın rezervlerinin toplam dış rezervlerinin yüzde 32’sini oluşturduğu ifade ediliyor. Çin ise dünya genelinde yedinci sırada yer alarak portföyünün yaklaşık yüzde 6’sını altınla destekliyor. Çin’in uluslararası ilişkilerdeki artan gerilimler nedeniyle altın alımlarını artırması bekleniyor.

İsviçre, Hindistan ve Japonya da önemli miktarda altın rezervine sahip ülkeler arasında yer alırken, Türkiye 615 ton altın rezervi ile 11’inci sırada bulunuyor. Altın ons fiyatlarındaki dalgalanmaların yatırımcılar üzerindeki etkisi ve jeopolitik riskler, merkez bankalarını altın rezervlerini artırmaya yönlendiriyor.

Altın Ons Fiyatları Yıl Boyunca Rekor Kırdı

Bu yılın başından bu yana altın ons fiyatı yaklaşık 330 dolardan fazla değer kazanarak 10 rekor kırdı. Jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle altına olan talep artarken, dünya genelindeki merkez bankalarının altın alımları da bu yönde ivme kazanıyor.

Değerli metale olan talebin artmasının yanı sıra teknoloji sektöründeki uygulamaların da altın talebini etkilediği belirtiliyor. Altın, güvenilir liman olarak yatırımcıların risklere karşı korunma aracı olarak tercih ettiği bir varlık olmaya devam ediyor.

Related Posts

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

Çevreye ve cüzdana dost: Benzin istasyonlarına giren yeni benzin E20 yakıtı nedir ?

Yeni tip benzin E20’nin temel amacı karbondioksit emisyonlarını azaltmaktır . 20 rakamı içerdiği karışımı ifade eder, çünkü karışımda bulunan biyoetanol %20’dir. Almanya’da ilk E20 dolum istasyonunun 2023 yılında Mannheim’da açılması dikkat çekicidir …

AK Parti’den milyonlarca emekliyi ilgilendiren emekli maaşlarına ilişkin açıklama

En düşük emekli maaşı alanların zam alıp almayacağına dair AK Parti Grup Başkanı Güler’den açıklama geldi. Güler, 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını belirtti.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Kripto para transferlerine zaman ve limit sınırı

Kripto varlıklara yönelik yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Stabil kripto paraların günlük çekim limiti 3 bin dolar, aylık ise 50 bin dolar olarak belirlendi. Ayrıca çekim işlemlerine 48 ila 72 saat zaman sınırı getirilirken, platformlara ciddi kimlik doğrulama ve açıklama yükümlülükleri geldi.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.