DEM Parti’den komisyon açıklaması: “Sen-ben” kısır döngüsüne düşülmesin

DEM Parti Meclis’te kurulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu” üçüncü toplantısını tamamlamasının ardından, “Sen-ben’ kısırlığına düşülmeden, adımların atılmasında dikkatli ve hassas davranılması şarttır.” açıklamasını yaptı. 

DEM Parti’den yapılan açıklamada, “Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözümü için demokratik bir zeminin geliştirilmesi ve bu zeminin olgunlaştırılması, Meclis’in üzerine düşen tarihsel rolü gerçekleştirmesi ve zamanı her anlamda iyi değerlendirmesi gereken bu komisyonun çalışmalarına bağlıdır.” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Bütün tartışmalardan ve değerlendirmelerden hareketle diyebiliriz ki komisyon tüm toplumsal kesimlerin hassasiyetlerini gözeten bir bakış açısıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Komisyona üye veren partilerin, toplumun rızasını oluşturmakta tarihsel bir sorumlulukla karşı karşıya olduğunu özellikle vurgulamak isteriz. Toplumsal barışın sağlanması, atılacak adımların kapsayıcı olmasına ve sürecin ihtiyaçlarını gören bir yerden yapılmasına bağlıdır. “Sen-ben” kısırlığına düşülmeden, adımların atılmasında dikkatli ve hassas davranılması şarttır.

Önümüzdeki hafta Salı ve Çarşamba günleri, komisyona üye veren partilerin ortaklaşmasıyla oluşturulacak isim ve kurum havuzu kapsamında dinlemeler olacaktır. Çatışmalı süreç boyunca yaşamını kaybeden, mağdur olan ve süreçten olumsuz etkilenen tüm kesimler komisyonda dinlenecektir. Aynı zamanda çatışmalı süreçlerin çözümünde oluşturulacak hukuki ve siyasal zemin hakkında uzmanlığı olan hukuki ve akademik çevrelerin de görüş ve önerilerinin alınması, komisyon çalışmalarını kolaylaştıracak bir adım olacaktır.

Bu dinlemelerin ardından komisyon, süreç kapsamında yapılması gereken ve demokratik entegrasyonu da kapsayan yasal düzenlemelere dair çalışmalarını yürütecektir. Demokratikleşmeyi hedefleyen ve sürecin ihtiyacı olan yasal düzenlemelere dair önerilerin ele alınması ve kapsamlı bir tartışmayla sonuçlandırılması büyük önem taşımaktadır. Demokratik siyasetin ve toplumsal barışın gücü ancak bu yolla sağlanabilecektir.

Hem yerel hem de bölgesel zeminde kardeşliği eşitlik temelinde yeniden güçlendirmek, kardeşlik hukukunu tesis etmek, ortak geleceği ortaklaşarak kurmak sorumluluğu hepimizindir. Bu kapsamda gerek partimizin gerekse komisyona dahil olan diğer partilerin gerekli kapsayıcılığı, özeni ve sürecin gerektirdiği cesareti göstereceğine olan inancımızı koruyoruz.

Related Posts

Ukraynalıların savaş hakkında fikri değişti: 3 yılda keskin fark

Ukraynalıların çoğu artık savaşmak değil çatışmaların müzakereyle sona erdirilmesini istiyor. Anketler, savaşın başladığı üç yıl öncesinden bu yana yaşanan keskin değişimi gözler önüne serdi.

Ayşe Bülbül’den DEM Parti’ye yanıt

DEM Parti, Meclis’teki Milli Dayanışma Komisyonu’na eski AİHM yargıcı Rıza Türmen’den Eren Bülbül’ün annesi Ayşe Bülbül’e uzanan geniş davet listesi sundu. Ayşe Bülbül Mevcut şartlarından dolayı komisyona gidemeyeceğini belirtti.

Türkiye’nin nüfusu belli oldu

Türkiye’nin nüfusu, 1 Temmuz itibarıyla 85 milyon 824 bin 854 kişi oldu.

Antalya’daki ‘rüşvet’ soruşturmasında 4. dalga: 17 gözaltı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik süren “rüşvet” soruşturmasında dün sabah 4. dalga operasyonlar yapıldı.

Şanlıurfa’da silahlı bıçaklı kavga: İki yaralı

Şanlıurfa’da silah ve bıçakların kullanıldığı kavgada iki kişi yaralandı. Olayla ilgili üç şüpheli gözaltına alındı.

Kızamığa yakalandıktan 10 yıl sonra hayatını kaybetti: Nedeni tüm ailelere örnek oldu

Acılı bir anne, tüm ebeveynleri uyarıyor: “10 yıl önce kaptığı bir hastalık yüzünden kızım artık burada değil.” Henüz 5 aylıkken kızamık olan ve tamamen iyileştiği sanılan 10 yaşındaki Renae, virüsün yıllar sonra tetiklediği bir beyin hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti.