Kirli yatak takımlarındaki büyük tehlike: Uzmanlardan uyarı

Sağlıklı Bir Uyku İçin Yatak Takımları Ne Sıklıkta Yıkanmalı?

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Dr. Öğr. Üyesi Pervin Avcı, daha iyi bir uyku için yatak, çarşaf ve yastık kılıfı hijyeninin son derece önemli olduğunu belirtti. Cildin milyonlarca bakteri ve mantara ev sahipliği yaptığını ve bu mikropların çarşaflara, yastıklara ve yorganlara geçtiğini ifade eden Avcı, gece boyunca vücudumuzun farkında olmadan bu mikropları yaydığımızı söyledi.

Her gece uyurken vücudumuzdan yüz binlerce deri hücresi döküldüğünü, yağ bezlerimizden yağ salgıladığımızı ve terlediğimizi belirten Avcı, gün boyunca saçlarımızın ve vücudumuzun kirleticileri, tozu, poleni ve alerjenleri yataklarımıza taşıdığını vurguladı. Bu durumun, yatak takımlarının bakteri ve mantar üremesi için uygun bir ortam oluşturduğunu dile getirdi.

Bu mikropların çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Avcı, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde ciddi akciğer enfeksiyonlarına neden olabileceğini sözlerine ekledi. Avcı, duş alsak bile ciltteki bakteri ve mantarların yataklara bulaşabileceğine dikkat çekerek yatak takımlarının düzenli olarak yıkanması gerektiğini önerdi.

Yatak takımlarının ne sıklıkta ve nasıl yıkanması gerektiği konusunda önerilerde bulunan Avcı, şu tavsiyelerde bulundu:

  • Çarşaf ve yastık kılıflarının haftada bir yıkanması gerektiğini belirtti.
  • Eğer hasta iseniz, çok terliyorsanız veya evcil hayvanınız varsa, bu süreyi 3-4 güne düşürmenin daha uygun olacağını söyledi.
  • Bakteri ve toz akarlarını temizlemek için deterjanla 60 derece veya daha yüksek sıcaklıkta yıkamayı önerdi.
  • Daha derin bir dezenfeksiyon için yatakları kurutma makinesinde kurutmanın veya ütülemenin faydalı olabileceğini belirtti.
  • Yatakları haftada en az bir kez elektrik süpürgesiyle süpürmenin ve birkaç günde bir havalandırmanın önemli olduğunu vurguladı.
  • Battaniye ve nevresim takımlarını ise her iki haftada bir değiştirmenin yeterli olduğunu, evcil hayvanınız üzerinde uyuyorsanız daha sık değiştirmenin gerekebileceğini belirtti.

Related Posts

Türkiye’de 13 milyon kişi aynı derdi taşıyor: Şimdi de iyileşmek için kola içip, patates yiyorlar

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon kişinin mücadele ettiği bu nörolojik sorun, iş gücü kaybından sosyal izolasyona kadar pek çok olumsuz sonucu beraberinde getiriyor. Uzun süredir kesin bir tedavisi bulunamayan migrene karşı insanlar çareyi bazen ilaçlarda, bazen ise TikTok’ta gördükleri sıra dışı önerilerde arıyor.

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.