Starlink’e dev rakip: Amazon, ilk Kuiper uydularını fırlattı

Amazon, Kuiper Projesiyle İlk Uydularını Uzaya Fırlattı

Faaliyetlerine devam eden Amazon, uzun süredir üzerinde çalıştığı düşük yörüngeli uydu internet projesi olan “Project Kuiper” kapsamında ilk uydu grubunu başarıyla uzaya fırlattı. Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden gerçekleşen fırlatma, United Launch Alliance’a (ULA) ait bir Atlas V roketiyle gerçekleşti. Bu adım, şirketin uzaydan internet hizmeti sağlayan Elon Musk’a ait Starlink ağına doğrudan rekabet etmeyi hedeflediğini gösteriyor.

İlk Kuiper Uyduları Yörüngede

Fırlatma süreci, daha önce kötü hava koşulları yüzünden ertelenmiş olsa da bu sefer sorunsuz bir şekilde tamamlandı. 450 kilometre yükseklikteki uydular, ayrıldıktan sonra otonom hareket yeteneklerini ve yerle iletişim yeteneklerini test edecek. Bu adım, Kuiper projesinin teknik açıdan başarılı bir şekilde uygulanabilirliğini kanıtlamak için önemli bir adımdır.

Amazon’un CEO’su Andy Jassy, yaptığı açıklamada 27 uydunun yörüngede beklenen şekilde çalıştığını doğrularken “uzun bir yolculuğun ilk adımı” olduğunu belirtti.

6 Yıllık Plan Gerçek Oluyor

Altı yıl önce duyurulan Kuiper projesi, dünya genelinde hızlı ve erişilebilir internet bağlantısı sağlamayı amaçlıyor. Şirket, 3.236 uyduyu kapsayan bir uydu ağı kurmayı hedefliyor. ABD Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından belirlenen takvime göre, bu uyduların yarısının en geç Temmuz 2026’ya kadar uzaya yerleştirilmesi gerekiyor.

Amazon, bu hedef doğrultusunda 80’den fazla fırlatma için rezervasyon yaptırdı. Kuiper uydularını uzaya taşımak için United Launch Alliance (ULA) ve SpaceX gibi şirketlerle iş birliği yapıyor.

Amazon’un Kuiper projesine yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım planı bulunuyor. Şirket, 2025 yılı sonuna kadar ticari hizmete başlamayı ve bireysel tüketicilere, kurumsal ve kamu kuruluşlarına hizmet sunmayı amaçlıyor. Proje, büyük bir sermaye yükü getirse de Amazon, uzun vadede buradan önemli bir gelir kaynağı elde etmeyi planlıyor.

Amazon, Starlink için önemli bir rakip olmasına rağmen, SpaceX’in hedefine ulaşabilmesi için daha fazla uyduyu yörüngeye yerleştirmesi gerekiyor. Şu anda yörüngede 7.105 aktif Starlink uydusu bulunuyor ve ana hedefleri 42.000 uydudur.

Related Posts

Bunları kimse anlatmadı! Büyük İstanbul Depremi olacak mı?

ShiftDelete.Net ekranlarında, daha önce 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde bir araya geldiğimiz Jeoloji Mühendisi Dr. Ömer Kamacı ile 23 Nisan 2025 tarihinde İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremi ve beklenen büyük İstanbul …

Samsung’dan üç model için One UI 7 müjdesi!

Samsung, One UI 7 güncellemesinin dağıtımına hız kesmeden devam ediyor. Güney Koreli marka son olarak üç modelini daha yeni sürüme geçirdi. Peki, güncelleme alan modeller hangileri? İşte ayrıntılar! Samsung Galaxy S21 serisi için One UI 7 …

Honor 400 serisi için geri sayım: Avrupa fiyatı ortaya çıktı!

Honor, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda Honor 400 serisini vitrine çıkaracak. Akıllı telefonlarla ilgili bugüne dek ortaya çıkan raporların ortak noktası teknik özellikleriyle ve fiyatlarıyla …

Çift ekran ve gece görüş kameralı Ulefone Armor 28 Pro tanıtıldı

Ulefone Armor 28 Pro, 6,67 inç, FHD+ çözünürlük, 120Hz yenileme hızı, 2200 nit parlaklık sağlayan AMOLED ekrana sahip. Ayrıca bildirimleri gösterme gibi çeşitli işlevler sunan ikincil bir ekran var. Bu ekran 1.04 inç boyutunda, AMOLED, 600 nit …

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir