Gıda İsrafı Ekonomik Kaybın Temel Sebeplerinden Biri

Gıda İsrafı Dünya Ekonomisine Büyük Zararlar Veriyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pirinç israfının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Tayar, dünyada beslenme ve gıda erişiminin dengesiz olduğunu belirterek, açlıkla mücadele eden insanlar ile obezite problemleri yaşayan insanların varlığına dikkat çekti. Tayar, üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketilmeden çöpe atıldığını ve israf edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Pirinç tüketimine Çin örneği üzerinden baktığımızda farklı bir perspektifle gıda israfını görebiliriz. Eğer her gün 2 milyar insan tabağında bir çay kaşığı pirinç bırakırsa, bu durum günlük 2 bin ton pirinci israf etmeye denk gelir. Yıllık olarak ise 730 bin ton pirinç israf edilmektedir. Bu miktarı bir kamyonun 10 ton taşıyabildiğini varsayarsak, 73 bin kamyonla ifade edebiliriz. Böylece her gün çöpe giden bir çay kaşığı pirinçle 730 kilometrelik bir kamyon zinciri oluşmaktadır.”

“Türkiye’de Her Yıl Yüzlerce Okul ve Hastane Yapılabilirdi”

Aynı hesaplamayı Türkiye için de yaptığımızda, yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zincirine denk gelen miktarda pirincin her yıl israf edildiğini belirten Tayar, “Her gün belki pirinç tüketilmiyor ama genellikle restoranlarda, otellerde tabaklarda bir çay kaşığından fazlası israf ediliyor. Aynı şekilde diğer gıdalar da israf ediliyor. Eğer ekmeği çöpe atmak yerine ekonomiye kazandırsak, her yıl 500 okul ve 73 hastane yapabiliriz. Gıda israfı yapmamalı, gıdamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız.” – BURSA

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir