Japon deprem uzmanından Türkiye için kritik ‘deprem’ uyarısı: 4 bölgeyi işaret etti!

Japon Uzman Türkiye’deki Deprem Riski Hakkında Uyarılarda Bulundu

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem riski taşıyan bölgelerine ilişkin açıklamalarda bulunarak önemli öngörülerde bulundu.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Moriwaki, Türkiye’de potansiyel büyük depremlerin beklenebileceği dört kritik bölgeyi sıralayarak şunları kaydetti:

  • Doğu Anadolu Fay Hattı: Elazığ’da yaşanan 2020 depremi ile başlayan ve 2023’te Kahramanmaraş ve Hatay’da devam eden depremler, Türkiye genelinde deprem zincirinin etkisini sürdüreceğini gösteriyor.
  • Bingöl-Karlıova Bölgesi: Muş, Bitlis ve Tunceli’yi içine alan bu bölge de ciddi bir deprem riski barındırıyor.
  • Batı Anadolu Fay Hattı: Ege Bölgesi’nde bulunan kısa ama etkili fay hatları, büyük depremlere zemin hazırlayabilir ve risk oluşturabilir.
  • Marmara Bölgesi: Özellikle İstanbul’u tehdit eden Marmara, büyük bir depremin habercisi olabilir.

Özellikle İstanbul için büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Moriwaki, geçmişte Silivri açıklarında yaşanan büyük depremleri hatırlatarak, Marmara’da enerji birikiminin devam ettiğine dikkat çekti.

MARMARA’DA ENERJİ BİRİKİMİ DEVAM EDİYOR

Moriwaki, “1509’da büyük bir deprem yaşandı, bunun ardından 1766’da bir diğer büyük deprem gerçekleşti. Bu zaman diliminde tsunami vakalarına dair kayıtlar bulunmaktadır. 257 yıl sonra, yani 2023’te, Marmara’da enerji akümülasyonu devam ediyor. Bu durum, beklenen bir depremi işaret etmektedir” şeklinde konuştu.

Son dönemde Ege Denizi’ndeki deprem aktivitelerinin azaldığını belirten Moriwaki, “Eğer depremler yavaş yavaş yok olmaya başlarsa veya birkaç gün süreyle hiç olmazsa, büyük bir depremin yaklaştığını söyleyebiliriz. Örneğin, 7 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse, Muğla, Marmaris, Datça ve İzmir gibi Türkiye’nin bazı bölgelerinde hissedilebilir ancak büyük hasarlara yol açacağını düşünmüyorum. Denizin altında gerçekleşen bir deprem durumunda tsunami riski bulunmaktadır. En kötü senaryoda, 3 metrelik bir tsunami ile karşılaşılabilir. Denizin geri çekilmesi ise depremle ilgili değildir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Toprak gasbı sürüyor: İsrail Filistin’de yeni yerleşim yeri kurduğunu açıkladı

El-Beydar Bedevi Haklarını Savunma Kuruluşu yaptığı yazılı açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Eriha kentinin kuzeybatısındaki Maaricat bölgesinde yeni bir alanı yasa dışı şekilde, kendileri için yerleşim yeri haline …

Gazze’de kan durmuyor: 56 bin ölü, 134 bin yaralı

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 116 Filistinli yaşamını yitirdi, 463 kişi yaralandı. Raporda, İsrail’in 18 Mart 2025’te ateşkesi tek taraflı bozmasından bu yana 6 bin 315 kişinin …

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

İsviçreli yamaç paraşütçüsü Fethiye’de hayatını kaybetti

Muğla’nın Fethiye ilçesinde yamaç paraşütü yapan İsviçre uyruklu Jaabiri Ezzeddine, kalkış sonrası yaşanan kazada hayatını kaybetti.

Piyasaya göre CHP’ye ilişkin süreç siyasette belirsizlik, ekonomide kırılganlık yaratacak: Ekonomide ‘butlan’ endişesi

CHP kurultayına ilişkin davada çıkacak karar, yalnızca siyaseti değil piyasaları da etkiliyor. Ekonomistler, “mutlak butlan” yönünde bir kararın döviz kurunu zıplatabileceği, yatırımcı güvenini sarsabileceği ve ekonomi yönetimini yeni bir sınavla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulunuyor.

Mossad operasyonunda 1 gözaltı: İHA’lar hakkında bilgi sızdırıyordu

İran’da İsrail dış istihbarat birimi Mossad için çalıştığı öne sürülen bir kişi Tahran metrosunda gözaltına alındı. İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Polis Sözcüsü Said Muntazerulmehdi, konuya ilişkin bilgi verdi. İHA’LAR HAKKINDA BİLGİ …