Rusya: ABD ve İngiltere, Suriye’deki Rus üslerine saldırı planlıyor

Rusya, ABD ve İngiltere’nin Suriye’deki Rus Askeri Üslerine Terör Saldırısı Planladığını İddia Etti

Rusya, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdiği ve Beşar Esad yönetiminin yıkıldığı Suriye’deki Rus askeri üslerine ABD ve İngiltere’nin ‘terör saldırısı’ organize etmeyi planladığını iddia etti. Rusya devlet haber ajanslarından TASS’ın haberine göre, Rusya Özel İstihbarat Servisi (SVR) bugün bir basın açıklaması yaparak, İngiltere istihbarat servislerinin Rusya’nın Suriye’deki askeri tesislerine ‘bir dizi terör saldırısı’ düzenlenmesi planları üzerine çalıştığını ileri sürdü. Açıklamada, İngiltere’nin planlarının, yakın zaman önce yeni yönetim tarafından hapishanelerden salıverilen IŞİD üyelerini kullanmayı öngördüğü iddia edildi.

Rusya, Mi6 ve CIA’e İşaret Etti

SVR’nin açıklamasında, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından, ocak ayında görev süresi dolacak olan ABD’deki mevcut yönetim ile İngiltere’nin Suriye’deki durumun istikrarlı hale gelmesini önlemeye çalıştığı savunuldu. Açıklamada, “Daha geniş anlamda, Orta Doğu’da bir kaos durumunu sürdürme amacı güdüyorlar” ifadelerine yer verildi.

Rusya Özel İstihbarat Servisi, Washington ve Londra hükümetlerinin böyle bir durumda ‘bölgede uzun süreli hakimiyetlerini sağlama’ şeklindeki jeopolitik amaçlarını hızla yerine getirebileceklerini varsaydığını, bu emellerin ise şu ana kadar önemli bir bölgesel istikrar faktörü olan Rusya’nın Suriye’nin Akdeniz kıyılarındaki askeri varlığınca engellendiğini ileri sürdü. SVR’nin açıklamasında, İngiltere’nin Mi6 Askeri İstihbarat Servisi ile ABD’nin Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’in yakın zaman önce kontrolleri altında bulunan IŞİD mensuplarına Suriye’deki Rus askeri üslerine bir dizi saldırı düzenleme görevi verdiği de iddia edildi. SVR, bu ‘kirli işi’ gerçekleştirmek için ‘teröristlere’ silahlı insansız hava araçları da sağlandığını savundu. İddiaya göre, ABD ve İngiltere ‘IŞİD militanlarının planlanan baskınlarındaki suç ortaklıklarını gizlemek için Hava Kuvvetleri’ne IŞİD hedeflerini vurma emri vermeye devam ederken militanları da önceden bilgilendirdi.

Rusya’nın Suriye’nin batısındaki Lazkiye ilinde Hımeymim Hava Üssü ve Tartus’ta bir donanma üssü bulunuyor. Rusya’nın söz konusu askeri üsleri boşaltacağı haberleri basına yansırken, üslerin akıbetinin ne olacağı henüz netlik kazanmış değil. Beşar Esad, 8 Aralık’ta görevi bırakarak ülkeden kaçmış ve Rusya’ya sığınmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Related Posts

Türkiye’ye inecekti: ‘Acil’ koduyla geri döndü

İngiltere’nin Liverpool kentinden Bodrum’a gitmek üzere havalanan easyJet uçağı, kalkıştan kısa süre sonra ‘acil durum kodu’ vererek geri döndü.

Kulis: PKK’nın silah bırakma görüntülerini önce Saray izleyecek

Korkusuz yazarı Can Coşkun, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın DEM Parti heyetiyle önümüzdeki hafta yapacağı görüşme öncesi dikkat çeken bir kulis bilgisi paylaştı.

Eyüpsultan’da ikiye bölünen otomobil sürücüsünün feci sonu

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde gece yarısı meydana gelen trafik kazası yürekleri burktu. Topçular Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı üzerinde seyir halindeki bir otomobil, henüz belirlenemeyen bir nedenle kontrolden çıkarak yol ortasındaki aydınlatma direğine çarptı. Çarpmanın etkisiyle adeta ikiye bölünen araç hurdaya dönerken, sürücü olay yerinde yaşamını yitirdi.

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’dan ÖTV zammına ilişkin açıklama

Katıldığı canlı yayında açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ÖTV zammının henüz karara bağlanmadığını ve yarınki enflasyon rakamlarının ardından değerlendirileceğini söyledi.

İran’dan çok konuşulacak nükleer hamlesi: Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan onayladı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğinin askıya alınmasına ilişkin yasayı resmen onayladı. Pezeşkiyan, İran Atom Enerjisi Kurumu, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı’na hitaben …