Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün’den İsrailli Bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınına kınama

Suudi Arabistan, Katar, BAE ve Ürdün İsrail’in Mescid-i Aksa’ya Baskınını Kınadı

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa avlusuna baskın yapması ve İsrail güçlerinin Suriye’nin güneyine saldırısı da dahil olmak üzere devam eden İsrail ihlallerinin reddedildiğini ve kınandığını açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının en güçlü ifadelerle kınandığı belirtildi. BAE Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu vurgulandı. Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınının kabul edilemez provokatif bir adım olduğu belirtildi.

İsrail’in Mescid-i Aksa’daki sistematik uygulamalarının, dünya çapındaki Müslümanların duygularının açık bir ihlali ve provokasyonu temsil ettiği kaydedilen açıklamalarda, Suriye’deki askeri operasyonların devamının Suriye’nin güvenlik ve istikrarını yeniden kazanma şansını daha da sabote etme girişimleri olarak nitelendirildi.

Mescid-i Aksa’ya İlişkin Statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Araba Anlaşması uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor. Yine 2013’te Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan anlaşmaya göre, Kudüs ve oradaki kutsal mekanların savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi. Anlaşmaya göre Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Related Posts

Araç zeytin bahçesine uçtu, 2 kadın hayatını kaybetti

Aydın’da otomobilin zeytin bahçesine savrulduğu kazada 2 kişi öldü, 1 çocuk ağır yaralandı.

İsrail basını: Genelkurmay Başkanı Zamir, Netanyahu’yu ateşkesi kabul etmeye çağırdı

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in, Başbakan Binyamin Netanyahu’dan Gazze’de gündemde olan ateşkes ve esir takası anlaşmasını “hemen kabul etmesini” istediği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan İstanbul çıkışı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı ve Rus heyetlerin görüşmelerinin İstanbul’da yapılmaya devam edeceğini belirtti.

Barrack ve Netanyahu’dan ‘Suriye-Lübnan’ toplantısı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’in İsrail’e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu ile Suriye ve Lübnan konusunu ele aldıkları bir görüşme gerçekleştirdi.

25 milyon euro’ya giden Romulo’yu unutturdu: Janderson, Göztepe’de parlıyor

Romulo’nun 25 milyon euro karşılığında Leipzig’e transferinin ardından Göztepe’ye katılan Janderson, yıldız ismi unutturdu.

Adıyaman’da 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı

Vali Varol, depremin ardından Adıyaman’daki yeniden inşa çalışmalarını ve yatırımları değerlendirdi.