Kaplıcalar kimlere iyi gelmez?

Kaplıcalardan Faydalanmanın Doğru Yolları ve Tehlikeleri

Doğal, belli bir miktarın üzerinde mineral içeren kaynak sularının insanlarda fiziksel ve ruhsal gevşeme ve zindelik sağladığı eski çağlardan beri biliniyor.

Kaplıca yönünden zengin bir potansiyele sahip olan Türkiye’de pek çok hasta, termal sularla şifa buluyor. Ancak, toplumumuzda ‘termal suyun her derde deva olduğu’ düşüncesi hakim.

Oysa herkes için aynı yararı sağlamayan kaplıcalardan bilinçli faydalanılması gerektiğini vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Akman, bu konuda önemli noktalara dikkat çekti:

Prof. Dr. Nafiz Akman

Sağlık Kontrolü Şart

Özellikle kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, yakın zamanda kalp krizi/iskemik kalp hastalığı geçirenler, kontrol altında olmayan kalp yetmezliği olanlar, kontrolsüz hipertansiyonu ve/veya diyabeti, beyinde dolaşım sorunu, belirgin varisi, iltihabi romatizması ve ateşli hastalığı olanlar, doktora danışmadan kaplıcaya gitmemelidir.

Kaplıca Krizi Yaşanabilir

Kaplıca ya da daha geniş kapsamlı olarak Spa (Sanus Per Aquam) tedavisi, Latince “suyla gelen sağlık”, “su ile tedavi” anlamlarını taşır.

Pek çok kişiye fayda sağlayan kaplıca tedavileri ne yazık ki genel sağlık durumu özellikle yüksek ısıdaki su banyolarına dayanamayacak hastalar için bazı tehlikeler içermektedir:

  • Ani tansiyon düşmesi veya çıkması, nefes darlığı, çarpıntı, sersemlik veya bilinç bozuklukları yapabilir.
  • Bazı durumlarda sempatik sinir sistemi etkilenmesine bağlı “Kaplıca krizi” denen durum meydana gelebilir.
  • Kalp-damar ve solunum sistemi hastalığı olan kişiler, yoğun ısı ve buhara maruz kaldıklarında çeşitli problemler yaşayabilir.
  • Epilepsisi olan hastalar atak geçirebilir.
  • İdrar yolu, bağırsak, solunum sistemi, cilt, kulak ve göz enfeksiyonları görülebilir.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Kaplıcada dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Kalp-damar hastalığı olanlar ve tansiyon ilacı kullananlar her banyo öncesi ve sonrası kan basınçlarını ve nabızlarını kontrol ettirmelidir.
  • Su sıcaklığı 40 derecenin üzerinde olmamalıdır.
  • Mutlaka hijyenik koşullar sağlanmalıdır.
  • Ateşi ya da ishali olanlar kaplıcaya girmemelidir.
  • Sıcak suda 15-20 dakikadan fazla kalınmamalıdır.

Bu tedavi sürecinde sağlıklı kalarak fayda sağlamak için uyulması gereken kurallar oldukça önemlidir.

Kimler İçin Faydalıdır?

Kaplıca tedavisinden en iyi şekilde fayda sağlayacak olanlar, ek sağlık sorunu yaşamayan, eklem hareketleri kısıtlı olan kişilerdir. Aynı zamanda yaşlılık veya genetik bozukluklardan kaynaklanan eklem ağrıları olan kişiler de tedaviden yarar görebilir.

Eğer hastalıkları kontrol altında ise ve sağlık profesyonelleri mevcutsa, ek sağlık sorunları olan kişiler de kaplıca tedavisinden yararlanabilirler. Uygun şekilde kullanıldığında, kaplıcalardan sağlık yararları elde etmenin mümkün olduğu bilinmelidir.

Related Posts

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kas hastalıklarına sosyal destek şart

Kas hastalıklarına yönelik sosyal, ekonomik ve tıbbi desteklerin ele alındığı Kas Hastalıklarında Multidisipliner Yaklaşım Çalıştayı’nın sonuçları açıklandı. İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) Müdürü Prof. Dr …

Sosyal hayatı mahveden hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Prof. Dr. Zeynep Ocak, “Balık kokusu sendromu sosyal hayatı bitiriyor, kişinin dışlanmasına ve yalnızlaşmasına neden oluyor” dedi.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.

Bilmeden yapıyoruz! Ağızdan nefes almak dişleri bitiriyor, küçükken büyütüyor

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.