Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Otobushaber

Otobushaber son dakika haber merkezi

Otobushaber

Otobushaber son dakika haber merkezi

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Haber

Vergi Cennetleri Listesi Neden Yayınlanmıyor? İktidarın Şeffaflık Talebini Reddetmesi Eleştiriliyor

By Can Koç
16 Mayıs 2026 2 Min Read
Vergi Cennetleri Listesi Neden Yayınlanmıyor? İktidarın Şeffaflık Talebini Reddetmesi Eleştiriliyor için yorumlar kapalı

Türkiye’de “vergi cenneti” olarak bilinen ülkelere yapılan para transferlerine dair bir liste, tam 20 yıldır yayınlanmıyor. İktidar, muhalefet partisi CHP’nin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın her yıl mart ayında “varlık barışı” uygulamaları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) bilgilendirmesi talebini de geri çevirdi. Bu durum, şeffaflık arayışında olan birçok kesim tarafından eleştiriliyor.

Haziran 2006’da yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Yasası gereğince, yurt dışındaki vergi cennetlerine yapılan para transferlerinden yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması bekleniyor. Ancak, bu düzenlemenin hayata geçebilmesi için vergi cenneti ülkeler listesinin oluşturulması gerekiyor. İktidarın bu listeyi yıllardır yayınlamaması, kamuoyunda önemli bir tartışma konusu haline geldi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Meclis’te devam eden “torba teklifin” kayıt dışı servetler ve kaynağı belirsiz paralar için bir af niteliği taşıdığına dikkat çekerek, “Bu ülkenin emekçisi vergisini öderken, yasa dışı yollarla elde edilen servetlere hesap sorulmayacağını söylüyorlar” ifadelerini kullandı. CHP grubu olarak öneride bulunduklarını ve her yıl Maliye Bakanı’nın varlık barışı kapsamında ne kadar para geldiğini, kaynağının nasıl denetlendiğini açıklamasını talep ettiklerini belirtti. Ancak bu öneri de reddedildi.

Bakırlıoğlu, “Kimden neyi gizliyorsunuz? Şeffaflık istemiyorsunuz. Kamu vicdanında savunulacak bir tarafı olmadığı ihtimalini biliyorsunuz” dedi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl vergi borcunu ödeyemeyen firmaların isimlerini yayınlamasına vurgu yaparak, varlık barışından faydalananların listesinin de paylaşılması gerektiğini vurguladı. “20 yıldır bu liste yayınlanmıyor. Türk halkının bu listeyi görmesi gerekir” dedi.

Öte yandan, hükümetin “kara para girişi olmaz, MASAK denetler” savunmasını da eleştiren Bakırlıoğlu, geçmişte uyuşturucu baronlarının bu gibi düzenlemelerden yararlandığını ifade etti. Türkiye’de alın teriyle çalışan vatandaşların vergi yükleri altında nefes almakta zorlandığını dile getirerek, kaynağı belirsiz servetlere sağlanan kolaylıkların kabul edilemez olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, iktidarın vergi cennetleri listesini yıllardır yayınlamaması ve şeffaflık taleplerine karşı olan duruşu, kamuoyunda ciddi bir rahatsızlık yaratıyor.

Author

Can Koç

Follow Me
Other Articles
Previous

Yurt Dışından Vergi İncelemesi Olmadan Para, Altın ve Döviz Getirilmesine İzin Veren Torba Teklifin Beş Maddesi Kabul Edildi: Muhalefetten Kritik Uyarılar!

Next

Dubai’de Rekor Fiyatla Satılan Telefon Numarası: 36 Milyon TL

SON YAZILAR

  • ASELSAN’dan Kritik Başarı: Yerli ve Milli Kızılötesi Dedektörler
  • Son Dakika… Ağustos kira zam oranı belli oldu
  • Diyabetiniz varsa kalbinize dikkat!
  • PS5 için Yeterli RAM Stoğu Var mı?
  • Erdoğan duyurdu: ‘Türkiye Lübnan’da göreve hazır’
  • LÖSEV’li gençlerden gazilere destek: Biz lösemiyle savaştık siz terörle mücadele ettiniz
  • Merkez Bankası’ndan 16 yıl sonra bir ilk
  • Borsa İstanbul’da gong Masfen Enerji için çaldı
  • Yangının acı yüzü gün ağarınca ortaya çıktı… Balıkesir yangınının izleri: Mezarlık ağır hasar aldı
  • Wildberries tesisine İHA saldırısı

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (967)
  • Ekonomi (72)
  • Haber (365)
  • Sağlık (75)
  • Teknoloji (50)
Copyright 2026 — Otobushaber. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al