Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Otobushaber

Otobushaber son dakika haber merkezi

Otobushaber

Otobushaber son dakika haber merkezi

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

Almanya, Türkiye’ye Patriot Savunma Sistemi ve Asker Gönderiyor

By Can Koç
20 Mayıs 2026 2 Min Read
Almanya, Türkiye’ye Patriot Savunma Sistemi ve Asker Gönderiyor için yorumlar kapalı

Almanya, Haziran ayı itibarıyla Türkiye’ye bir Patriot Savunma Sistemi ve 150 asker göndereceğini duyurdu. Alman Silahlı Kuvvetleri, NATO’nun güneydoğu kanadındaki entegre hava savunmasını desteklemek amacıyla Türkiye’de bir Patriot Hava ve Füze Savunma Görev Gücü oluşturacak. Almanya Savunma Bakanlığı’nın 18 Mayıs’ta yaptığı açıklamaya göre, bu görev Eylül ayına kadar devam edecek. Alman askeri birliği, bölgede konuşlu ABD’li bir birliğin yerine geçecek.

Patriot sistemi, Almanya’nın Husum kentindeki 1. Hava Savunma Füze Filosu’ndan temin edilecek. Bu açıklama, Türkiye ile Almanya arasındaki Stratejik Diyalog Mekanizması’nın 12 yıl aradan sonra hayata geçirilmesinin ardından geldi. Mekanizmanın üçüncü toplantısı, 18 Mayıs’ta Berlin’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un katılımıyla gerçekleştirildi. Stratejik Diyalog, iki ülkenin güvenlik ve savunma konularında iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin NATO’nun doğu, kuzey ve güneydoğusundaki sorumluluklarını artırdığını vurguladı. Bakan, “Askerlerimizin Türk ve ABD’li ortaklarımızla yakın koordinasyon içinde çalışması, müttefiklerimizle olan iş birliğimizin güvenilirliğini göstermektedir” şeklinde konuştu. Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg da, Almanya Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye’yi önemli bir NATO müttefiki olarak desteklediğini belirtti.

Türkiye’deki mevcut Patriot hava savunma sistemleriyle ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Mart ayında Adana İncirlik ve Malatya’ya yeni sistemler konuşlandırıldığını açıkladı. Bu sistemlerin Almanya’daki Ramstein hava üssünden tedarik edildiği belirtildi. Türkiye’de on yıldan fazla bir süredir yalnızca bir Patriot sistemi bulunmaktaydı ve bu sistem İspanya tarafından Adana İncirlik üssüne konuşlandırılmıştı. Patriot sistemleri ilk kez 2003 Irak Savaşı sırasında Türkiye’ye yerleştirildi, ancak iki ay sonra geri çekildi. Suriye iç savaşının patlak vermesiyle birlikte Türkiye’nin talebi üzerine Suriye sınırına yeni Patriot sistemleri gönderildi. 2013 yılında ABD, Almanya ve Hollanda’nın sistemleri Türkiye’ye konuşlandırmasıyla, bölgede savunma kapasitesi artırıldı. Ancak 2015 yılında, ABD ve Almanya sistemlerini geri çekme kararı aldı ve görev süreleri uzatılmadı. İspanya, Hollanda’nın yerine Adana’da konuşlanarak Patriot sistemini desteklemeye devam etti.

Patriot hava savunma sistemi, hava araçları, seyir füzeleri ve balistik füzelere karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir karadan havaya füze sistemidir. 1980 yılında üretimine başlanan sistem, ilk kez 1990-91 yıllarında Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında savaşta kullanıldı. Ancak, Irak’ın Scud füzelerine karşı gösterdiği performans o dönemdeki beklentilerin altında kaldı. Zamanla yapılan geliştirmelerle Patriot sistemleri, özellikle balistik füzelere karşı yüksek savunma yetenekleri kazandı. Sistem, Amerikan Raytheon Technologies (RTX) şirketi tarafından üretiliyor ve bir Patriot birimi genellikle personel, bir ateş kontrol merkezi, çok amaçlı radar, fırlatıcılar ve destek ekiplerinden oluşuyor.

Author

Can Koç

Follow Me
Other Articles
Previous

TeknOcak Festivali Ödül Töreni ile İnovasyonun Zirvesi

Next

Yahyalı’da Trafik Kazası: 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 2 Yaralı

SON YAZILAR

  • ASELSAN’dan Kritik Başarı: Yerli ve Milli Kızılötesi Dedektörler
  • Son Dakika… Ağustos kira zam oranı belli oldu
  • Diyabetiniz varsa kalbinize dikkat!
  • PS5 için Yeterli RAM Stoğu Var mı?
  • Erdoğan duyurdu: ‘Türkiye Lübnan’da göreve hazır’
  • LÖSEV’li gençlerden gazilere destek: Biz lösemiyle savaştık siz terörle mücadele ettiniz
  • Merkez Bankası’ndan 16 yıl sonra bir ilk
  • Borsa İstanbul’da gong Masfen Enerji için çaldı
  • Yangının acı yüzü gün ağarınca ortaya çıktı… Balıkesir yangınının izleri: Mezarlık ağır hasar aldı
  • Wildberries tesisine İHA saldırısı

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (967)
  • Ekonomi (72)
  • Haber (365)
  • Sağlık (75)
  • Teknoloji (50)
Copyright 2026 — Otobushaber. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme